Kihnu perearsti tööd abistab telemeditsiin

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu tervisekeskus.
Kihnu tervisekeskus. Foto: Urmas Luik

Kihnu ja Vormsi perearstid saavad telemeditsiinivahendid, mille kasutuselevõtt toetab perearstikeskuse tööd ja tagab saarte elanikele suurema turvatunde.

Kihnu ja Vormsi perearstikeskused saavad portatiivse telemeetrilise komplekti, mis võimaldab üksikseadmete testide tulemusi näidata konsulteerivale kaugel asuvale arstile, teatas sotsiaalministeerium.

"Telemeditsiin pakub keskustest kaugel asuvatele paikadele olulist võimalust konsulteerida arstidega ja pakkuda patsientidele parimat abi. Riik on oluliselt panustanud kaasaegsete telemeditsiinivahendite soetamisega Eesti püsiasustusega väikesaarte terviseturvalisuse kasvu,“ ütles sotsiaalminister Taavi Rõivas.

„Esmaabi telemeditsiiniseadmed on edukalt tööle rakendunud. Nüüdsest saame telemeditsiini tuge pakkuda ka perearstikeskustele, mis lisab täiendavaid võimalusi kvaliteetse arstiabi pakkumiseks,“ märkis Rõivas.

Sotsiaalminister lisas, et töö telemeditsiini võimaluste laiendamisega jätkub, et uurida võimalusi, kuidas peale väikesaarte pakkuda tuge mandril abikaugetele piirkondadelegi.

Uudne telemeditsiinilahendus on välja töötatud Eestis koostöös siinsete arstide ja spetsialistidega. Telemeditsiini komplekti tarnija Girf OÜ esindaja Andres Anieri sõnutsi on telemeditsiini komplekti peamine eesmärk võimaldada püsiasustusega väikesaarte perearstidel kaasata spetsialist mandrilt või kas või maailma teisest otsast.

„Nii muutub perearsti töö sisukamaks ja hoitakse kokku eriti meditsiini olulisimat ressurssi, aega. Erialaarsti kaasates on võimalik panna patsiendile asjakohane diagnoos kiiremini,“ ütles Anier.

Eelmise aasta lõpust kasutavad Kihnus, Ruhnus ja Vormsil asuvad Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) koosseisus olevad erakorralise abi brigaadid esmaabi osutamiseks telemeditsiini võimalustega seadmeid, mis on ka välitingimustes töötavad diagnostikaseadmed. Seadmed võimaldavad esmaabiosutajatel arvuti teel suhelda PERHis oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid (nt vererõhk, südamefilm ehk EKG jpm) konsulteerivale arstile.

Kasutusel on minilabori seadmed, mille abil saab konsulteeriv arst kergemini otsustada patsiendi seisundi raskuse, haiguse iseloomu ja hospitaliseerimise vajaduse üle. Arst näeb kaamera vahendusel sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega anda videokonsultatsiooni.

Regionaalhaigla reanimobiiliosakonna juhataja dr Arkadi Popovi kinnitusel on kõik reanimobiiliosakonna arstid läbinud telemeditsiiniseadmete praktilise kasutamise koolituse.

„2012. aastal varustati reanimobiiliosakonna valvearstid kaasaskantavate tahvelarvutitega, mis võimaldavad ööpäev ringi video- ja telemeditsiinilist konsulteerimist üle Eesti, kaasa arvatud helikopteris lennu ajal ja juhul kui reanimobiilibrigaad on juba sõidus ja teel abivajajate poole,“ lisas dr Popov.

Kõik telemeditsiini seadmed kokku maksid 250 000 eurot. Raha eraldas riik sihtotstarbelisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles