Gaidid tegid tutvust elu varjukülgedega

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epp Sokk MTÜst Jakobi Õed veendub, et Eesti gaidide liidu Pärnus korraldatud heade mõtete päevadel kokku pandud 19 pakki on abivajajatele kättetoimetamiseks valmis.
Epp Sokk MTÜst Jakobi Õed veendub, et Eesti gaidide liidu Pärnus korraldatud heade mõtete päevadel kokku pandud 19 pakki on abivajajatele kättetoimetamiseks valmis. Foto: Ants Liigus

Et Eesti gaidide liidu Pärnus toimunud heade mõtete päevade teemadeks olid „Koos suudame päästa laste elusid“ ja „Iga ema tervis ja elu on tähtsad“, oli kokkusaamisel juttu ka toiduabist, mida paraku Eestis üha enam vajatakse.

„Lapsed tajuvad, et see on probleem,” tõdes gaididele esinenud Epp Sokk, Halinga vallas tegutseva MTÜ Jakobi Õed liige. „Diskussioonidest võeti osa väga aktiivselt, tunti väga huvi selle vastu, kus ja kuidas nemad saaksid aidata.”

Eriti valusalt jäi rääkija hinge kraapima ühe Tallinna teismelise koolitüdruku suust heade mõtete päevadel kuuldud lugu sellest, kui hoolimatult käiakse nende koolis toiduga ümber, ent mis ometi pole vähemalt seni väärinud ei kaasõpilaste massilist hukkamõistu ega täiskasvanute sekkumist.

„Nende koolisööklas saab igaüks valida, kui suure portsjoni keegi endale võtab, aga et väikesed panevad endale liiga suure portsu, loobivad nad ülejäägi prügikasti,” tõdes Sokk. „Nad on sellest rääkinud, aga õpetajad ütlevat, et see pole nende probleem.”

Sellisel taustal mõjusid teoreetilised ja praktilised õppused Pärnus eriti südantsoojendavalt, seda enam, et toidupakkide koostamisel said kaasa lüüa ka kõige nooremad, kes rääkija arvates võisid olla veel lasteaialapsed.

„Need kõige väiksemad olid hästi rahutud ja panime nad siis tööle: kilekotid kätte ja hakkasid toidupakke kokku panema,” muigas Sokk. „Kõik said teooriat, aga kõige väiksemad said veel praktikat.”

Vilumust nii toiduabipakkide koostamiseks kui toiduabi kogumise kampaaniate korraldamiseks läheb aga Soku arvates paraku aina enam vaja.

„Tunnen kogu aeg nii siin Pärnus kui kodukohas, et mida aeg edasi, seda enam neid juurde tuleb,” tähendas kaks korda kuus Pärnu toidupangast koduvalda toiduabi vahendav Sokk. „Keskmine palk pidavat olema küll juba 1000 eurot, aga vaesed jäävad vaesemaks ja rikkad saavad rikkamaks – ma ei tea, kuidas see võimalik on, aga abivajajaid tuleb juurde.”

Gaidlus on mullu saja-aastaseks saanud rahvusvaheline liikumine. Gaide on 144 riigis kokku ligi 10 miljonit.

Eesti esimesed gaidiüksused tekkisid 1919. aastal, Eesti gaidide malev, aastast 1999 Eesti gaidide liit, loodi 1924. aastal.

Ühingu 6-11aastasi liikmeid nimetatakse hellakesteks, 12–15- aastasi gaidideks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles