Küsitlus: Miks peaks minema Euroopa Parlamendi valimistele?

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi,
Pärnu maavanem:


“Kui ei otsusta meie ise, otsustavad teised; kui ei vali meie, otsustavad teised! Ja see raha ja need asjad, mille üle otsustab Euroopa Parlament, on mõjutanud ja mõjutavad edaspidi Eesti arengut rohkem, kui seda enesele teadvustame. Oleme Euroopas ja meie asi on Euroopa kui tervik. Jah, meie esindatus on küll väike, aga me olemegi arvult väikesed. Ent seda paremaid saadikuid Euroopasse vajame. Minul on kahju vaid sellest, et üldjuhul ei saa valida isikuid.”

(:)kivisildnik,
luuletaja:

“Tsaari-Venemaa oli rahvaste vangla ja Nõukogude Liit rahvaste tapamaja. Ebaloomulik ühendus euroliit on eelmistest palju inimsõbralikum: tegu on rahvaste geiklubiga. Geiklubisse minnakse mitmel põhjusel: huvist asja vastu, müügitööd tegema või lihtsameelsest lootusest midagi seestpoolt muuta.”

Ahti Kõo,
Pärnu linnavolikogu esimees (Reformierakond):

“Ei peagi. Mina ka ei lähe!”

Riina Müürsepp,
Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktor:

“Minul on Euroopa-teemaga väga soojad suhted, sest kutsehariduskeskus teeb kogu oma arendustööd suures osas Euroopa Liidu rahaga ja meil on palju suhteid partneritega kogu Euroopast. Minu arvates oleme praegu Euroopas ja see tähendab, et Euroopa asjad võiksid meid huvitada niisama palju kui kohalikud, sest need on väga tihedas seoses. Kui õigel ajal õiges kohas olla, oma asjad põhjalikud läbi mõelda ja ära põhjendada, on kõik Euroopas võimalik.”

Garri Raagmaa,
TÜ Pärnu kolledži direktor:

“Euroopa on küll hoomamatu, kuid seal tehakse palju meie elu mõjutavaid otsuseid. Nii et tark on valida sinna inimesed, kes tahavad arendada Euroopa ühiskodu ja euroopalikke väärtusi, kuid kes suudavad samal ajal seista meie ja ülejäänud Põhjamaade huvide eest. Europarlamendis, regioonide ning majandus- ja sotsiaalkomitees saab edukas olla vaid hea ja kogenud suhtleja, inimene, keda tuntakse ja kelle arvamusega arvestatakse. Peab tundma Brüsseli asjaajamise peensusi, teadma, kuidas olulistele arvamustele toetust saada ja eri poliitgruppe või komisjoni veenda. Euroopasse tuleb muidugi saata inimene, kes ise tahab end seal teostada.

Suletud nimekirjad kõiki neid omadusi paraku ei arvesta. Kahetsusväärselt on mitu parteid sisulise diskussiooni asemel asunud omavahelisi arveid õiendama, tegelikult  käib võitlus omavalitsuste valimiste võidu nimel. Seda enam tuleks toetada neid erakondi, mis asjast räägivad ja mille esinumbrid valija arvates tööga hakkama saavad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles