Politsei on saanud petukataloogi kohta kümmekond kõnet

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune näeb välja Europen City Guide`i pakutav leping, mille kohaselt lubatakse Hispaania firma kodulehel 15 000 krooni eest reklaamida selle täitja kontaktandmeid.
Niisugune näeb välja Europen City Guide`i pakutav leping, mille kohaselt lubatakse Hispaania firma kodulehel 15 000 krooni eest reklaamida selle täitja kontaktandmeid. Foto: Lääne politseiprefektuur

Politsei on saanud viimastel päevadel kümmekond kõnet hiljuti levima hakanud käsipostiga saadetud Hispaania firma European City Guide kataloogide tellimuslepingute kohta, millega kergeusklikelt üritatakse välja petta ligi 15 500 krooni.


Hispaania firma European City Guide'i petuskeem on lihtne: firma saadab inimesele registreerimislehe, mis palutakse täita, ning selle tagastamisel ja raha tasumisel lubatakse võimalust kajastada ettevõtte või linna kontakte veebis ja CD-l. Leping on vormistatud kahes eksemplaris. Sellele on kantud adressaadi nimi, aadress ja telefoninumber, mida palutakse täpsustada, täiendada või parandada ja allkirjaga kinnitada, et internetis pakutavasse kataloogi ja CD-le korrektsed andmed jõuaksid.

Pärast vastuse saatmist loetakse leping jõustunuks ja kataloogipakkuja saadab vastanule 997 euro suuruse arve. Selle mittetasumisel esitab firma kordusarve. Edasisel mittemaksmisel ähvardab European City Guide inkassofirmaga, kes hakkab võlga välja nõudma.
Lääne politseiprefektuuri kriminaalosakonna politsei vaneminspektori Priit Lahesoo sõnutsi on tegemist ebaausa kaubandustava juurutamisega, mis on juriidiliselt küll korrektne, ent eksitav teenuse pakkumine.

Lahesoo soovitas sekelduste vältimiseks blanketi täitmata jätta ja seda mitte postitada. Kui huvilistel on siiski soov täidetud leping Hispaaniase läkitada, tasub politseiniku sõnutsi see allkirjastamata jätta.

Lahesoo jutu järgi on paaril viimasel päeval politseiga ühendust võtnud kümmekond inimest, kelle postkasti ümbrik petupakkumisega on potsatanud.

Et kõik European City Guide'i viimase aja pakkumise saanud inimesed on füüsilisest isikust ettevõtjad, on alust arvata, et Hispaanias Valencias postiaadressi omaval firmal on abilisi Eestiski, kes kasutavad äriregistrist saadud andmeid ja need laiali saadavad.

Lahesoo ütlust mööda on vähemalt üks allkirjastamist ootava lepingu saaja saanud kohalikul numbril tehtud telefonikõne, milles imestati, et nii „soodsale“ pakkumise pole vaevutud piisavalt kiiresti vastama.

Ümbrikud koos margistamata vastusümbrikuga on postitempli järgi postitatud Tallinnas. Mulje jätmiseks, et kiri on saadetud välismaalt, kasutavad petturid Deutsche Posti ümbrikke.

Kui keegi on pakkumisele juba vastanud ja saanud CD, tuleks arve saamisel jätta see tasumata. Inkassofirmaga ähvardamise kohta teadis Lahesoo, et seni ei ole kelleltki maksmata jätmisel raha sisse nõutud.  

European City Guide on Eestis varemgi politsei tähelepanu all olnud. European City Guide'i kuue aasta taguselt kodulehelt võib praegugi leida mitmekümne Pärnus ja Pärnumaal tegutseva firma või asutuse telefoninumbrid või viited nende kodulehele.

Teiste hulgas on kataloogis avaldatud Paikuse vallavalitsuse aadress ja telefoninumber. Paikuse vallavalitsuse teabespetsialisti Liilia Variku sõnutsi ei ole Paikuse vallavalitsus endale Hispaania firma kataloogis reklaami tellinud, ta ei tea, kuidas omavalitsusasutuse kontaktid sinna sattusid.

„Me ei reklaami ennast Eesti infokataloogideski,“ ütles Varik. „Ma ei oska öelda, miks meie number selles kataloogis on. Ju nad on selle kusagilt leidnud ja sinna üles panud.“

Pärnus asuva Konse puhkeküla andmed on samuti European City Guide'i kodulehel üleval.

Ettevõtte ühe omaniku Tanel Hannuse jutu järgi saatis ta oma perefirma andmed Hispaaniasse kuus aastat tagasi, kui kataloogipakkuja samuti Eestis aktiivselt lepinguid laiali saatis.


„European City Guide'iga oli mul probleeme mitu aastat tagasi, kuid nüüd on nad mu rahule jätnud,“ tunnistas Hannus.

Konse puhkeküla juhi jutu järgi tasus ta tookord ligi 700 euro suuruse arve, kuid kolmeaastase lepinguga nõutud järgmisi aastamakse ta enam üle ei kandnud. Nad üritasid mind inkassofirmaga küll ähvardada, kuid ähvardamiseks see jäigi,“ ütles ta.

Kasu rahvusvahelises kataloogis oma firma andmete avaldamisest Hannuse arvates ei olnud. „See oli mahavisatud raha,“ lausus ta.

Üle Eesti on European City Guide'i infokataloogis mitmesaja firma andmed.

Kõigil, kes on European City Guide'i pakkumisele vastanud ja omavad pretensioone, palutakse ühendust võtta Lääne politseiprefektuuri organiseeritud kuritegevuse talitusega telefonil 5342 1841 või politsei lühinumbril 110.

European City Guide'i ja teiste samasuguseid eksitavaid „kataloogiettevõtteid” kasutavate firmade kohta on esitanud rapordi Euroopa Parlament. Eksitavaid „kataloogiettevõtteid” käsitleva Euroopa Parlamendi raportiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles