Kihnu sai massakast saarevahi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu kalurite paadid.
Kihnu kalurite paadid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kihnu saarevahiks saanud õpetajaharidusega mandrimees Tõnu Henk loodab uues ametis heale koostööle saarerahvaga.


Tõnu Henk sidus oma elu Kihnu saarega selle aasta algul, kui otsustas hakata sealses põhikoolis poistele tööõpetust ja kehalist kasvatust õpetama. Saareelu võlus Põltsamaa lähedalt pärit meest oma vaikuse, rahu ja puutumata loodusega, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Saarevahi silm peab seisma ka ümberkaudsete laidude peal. Lähipäevil loodab Tõnu neile pääseda mõne kalamehe abiga, sest oma paati tal veel pole.

Saarerahvaga loodab loomult tagasihoidlik Tõnu hästi läbi saada, teades samas, et päris kihnlaseks peab sündima.

"Massakas ma olen ja massakaks ka jään," arvab Tõnu.

See et massakast, pealegi veel nii vähe Kihnul elanust, saarevaht sai, oli vallavalitsuse ettepanek. Suvel korraldatud konkursil osales vaid kaks kihnlast, kuid erinevatel põhjustel ei saanud kumbki ametit vastu võtta.

"Temä akkas siin heaste akkama suama ning kuidägi sulandus koolieluse heaste ning temä mõistab pailu asju tehä. Me vaatsime, et see olnd üks tore mies selle ameti piale," rääkis Kihnu vallavanem Annely Akkermann.

Koolitunnid annavad Tõnule poole koha koormuse, uus amet, mis Manilaiu poolt valvava Ülle Tammega kahasse, toob teise poole juurde.

Ametlikus keeles on saarevahi tööks väikesaartel keskkonna ja muinsuskaitsega seotud seaduste ja õigusaktide täitmise tagamine ja rikkumisest teavitamine.

"Kormoranide ohjamine. Metsaalusi reostakse, lõkketegemine kui olnd kui sui, olnd suur tuleoht, et eks ta piab sedä karjatama. Aga näiteks enne pesitsusperioodi rebaste ää korjamine laidude pialt, et linnud pesitseda suaks. Nii et amõtit iseenesest ju olnd," nentis vallavanem.

Trahvimise õigust saarevahil pole ning ka liiklusjärelevalve tema töökohustuste hulka ei kuulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles