Sindi paisu omanik palub Ansipilt abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi pais Pärnu jõel.
Sindi pais Pärnu jõel. Foto: Henn Soodla

Riigikantseleisse jõudis teisipäeval peaminister Andrus Ansipile kiri, milles Sindi paisu omanik AS Raju süüdistab keskkonnaministeeriumi oma tegevuse takistamises ja ebapädevuses ning palub peaministrilt abi.


Sindi paisul hüdroelektrit toota sooviv AS Raju kirjutas Ansipile, et Raju eesmärk pole kunagi olnud Sindi paisu ostust-müügist vaheltkasu saada, nagu keskkonnaminister on vihjanud.



Raju kinnitab kirjas, et soovib investeerida Sindi paisu umbes 50 miljonit krooni, et rajada ligi 1,3-megavatise võimsusega hüdroelektrijaam ja lahendada kalade ränne Pärnu jões üle Sindi paisu.



Selleks pole varasema info kohaselt keskkonnaministeerium firmale luba andnud.



Kirjas märgib Raju, et kui keskkonnaministeerium jätkab venitamistaktikat, langeb vastutus kalade rändetakistuse säilimisel Sindis keskkonnaministeeriumile.



Firma lisas, et ühtlasi tekib õigustatud küsimus AS Rajule tekitatava majandusliku kahju kompenseerimises.



"Härra peaminister, keskkonnaministri aravamusavalduse põhjal on meil põhjust kahelda nii keskkonnaministeeriumi pädevudses kui siiras soovis Sindi probleem lähiajal lahendada, mistõttu palume teie kaasabi," kirjutas Ansipile AS Raju üks omanikke ja juhte Heiki Laiverik.



Koopia kirjast saatis firma keskkonnaministrile ja majandus- ning kommunikatsiooniministrile.



Raju on varasema info kohaselt keskkonnaministeeriumilt korduvalt taotlenud ehituskeeluvööndi vähendamist kaldatsoonis, et rajada looduslikku tüüpi kalapääs koos monitooringujaamaga, kuid vastavat otsust ministeerium seni teinud pole.



Riik tegi Rajule paisu äraostmiseks pakkumise summas 18,5 miljonit krooni, kuid ettevõte küsis 59 miljonit.



Ain Laiveriku, Heiki Laiveriku ja Andres Piiberi ettevõttele Raju kuulub peale Sindi paisu paremkalda Loobu jõel asuv alumine, Joaveski pais, mida firma soovib samuti hüdroelektrienergia tootmiseks kasutada.



Loobu jõe suudmest 10 kilomeetri kaugusel asuv Joaveski pais, nagu ka Pärnu jõe suudmest 15 kilomeetri kaugusel asuv Sindi pais takistavad oluliselt siirdekalade kuderännet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles