“Lahe koolipäev” paneb noored maailmas oma kohta otsima

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortekonverents "Lahe koolipäev 2007" peeti Pärnu kontserdimajas.
Noortekonverents "Lahe koolipäev 2007" peeti Pärnu kontserdimajas. Foto: Urmas Luik

eljapäeval, 5. novembril koguneb 600 õpilast üle Eesti Tallinna Eesti nuku- ja noorsooteatrisse noortekonverentsile “Lahe koolipäev 2009”, et otsida vastust küsimusele, kas maailm ootab mind.


Tänavu kuuendat korda toimuv noortekonverents algab rongkäiguga Vabaduse väljakult, kus noorte näitlejate etteastete kaudu pannakse noori juurdlema valikute üle, mis neil elus ees seisavad, tutvustas konverentsi projektijuht Merilin Piipuu.



Näiteks viib rongkäik riigikogu ette, kus on vaja langetada käigupealt otsus, kas siduda oma tulevik Eestiga või minna õnne otsima välismaale. Teises punktis on seevastu vaja kolme sekundi jooksul ennast kaamera ees meeldejäävaks teha. Ainulaadset rongkäiku tulevad tervitama Kaitseväe orkester ning Kaitseliidu vabatahtlikud.



“Lahedal koolipäeval” astuvad lavale teiste seas Neeme Raud, Martin Saar, Ivo Linna, Marju Lauristin ja Contra. Ühtlasti kuulutatakse konverentsil välja “Hea eeskuju 2009”, keda tunnustab 20 000kroonise stipendiumiga riigikogu esimees Ene Ergma.



Programmijuht Märt Treieri sõnul on üllatuslikult popiks muutunud noore koolilõpetaja ostetud üheotsapilet Austraaliasse. Mis meid ootab silmapiiri taga? Kes meist õigupoolest seal kaugel maailmas oodatud on? Kes leiab oma õnne ja tasakaalupunkti hoopis mõnes väikeses Eestimaa külakeses? Need on vaid mõni küsimus paljudest, millele “Lahedal koolipäeval” koos noortega vastust leida püütakse.



Kell 11.30 toimub Voldemar Kolga ja Contra debatt teemal “Küla või linn?”. Järgemööda võtavad sõnajärje üle New Yorgis töötavad Neeme Raud ning Martin Saar. Mõlemad mehed annavad aimu, mida tähendab läbilöömine teisel pool ookeani. Ühtlasi teeb Martin Saar päeva jooksul huvitava sotsiaalse eksperimendi, filmides esmalt noori ja hiljem analüüsides nende silmapaistmisoskust.



Pärastlõunal kell 15:15 kuulutab riigikogu esimees ja konkursi patroon Ene Ergma välja “Hea eeskuju 2009”. Hea eeskuju on noor, kes on teinud oma kodukandi ja kaaskondlaste hüvanguks tegusid, mis on mõjutanud positiivselt kohalikku elu ja pälvivad esiletõstmist. Heale eeskujule pühendab Jaagup Kreem spetsiaalse muusikapala.



Seejärel analüüsib Marju Lauristin, milline on nende noorte tulevik, kes on praegu koolipingis. Eestimaal elamise võludest ja kodusaare armastusest pajatab Ivo Linna, kes astub teadaolevalt konverentsiesinejana üles esimest korda.



Sisutihe päev lõpeb tantsu- ja laulupeojuhtide Raul Talmari ning Märt Agu lavastatud laulu ja tantsuga, millesse haaratakse kõik konverentsil osalevad kuussada noort. Vaid 40 minutiga peavad kogenud juhid leidma lauljad, õpetama neile selgeks laulusõnad ja seadma liikumise. “Tegemist on erakordselt huvitava eksperimendiga. Mis ja kuidas täpselt juhtuma hakkab, selgub kohapeal,” ütles Märt Treier.



Noortekonverents “Lahe koolipäev” on õpilaste seas kujunenud oodatud sündmuseks. “Nende kuue aasta jooksul on õpilaste emotsioonid pärast konverentsi olnud alati erakordselt innustavad, kuid tänavune konverents tõotab tulla veelgi suurejoonelisem kõikidest eelmistest, eelkõige tänu osalejate rohkusele, rongkäigule ja nukuteatri uhiuue sisehoovi võimalustele,” rääkis Merilin Piipuu. Konverentsiga avatakse ühtlasi nuku- ja noorsooteatri renoveeritud sisehoov.



Konverentsi toimumist toetavad Avatud Eesti fond, hasartmängumaksu nõukogu, Tallinna spordi- ja noorsooamet, Tallinna Kesklinna valitsus ja Eesti kõrgkoolid.



Noortekonverentsi kodulehel www.noortekonverents.ee saab tutvuda üle Eesti konverentsile sõitvate eribusside väljumisaegade ja -kohtadega.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles