Uus omanik loodab Gildi maja elule puhuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Holtsmann pole lootust kaotanud ja usub, et maja on võimalik ellu äratada.
Rein Holtsmann pole lootust kaotanud ja usub, et maja on võimalik ellu äratada. Foto: Urmas Luik

Oktoobris õnnestus Pärnu linnavalitsusel enampakkumisel müüa Tallinna maanteel asuv Gildi maja nime all tuntud hoone. Viletsas seisus maja loodab uus omanik elule turgutada ja taas linnarahvale avada.


Pärnu linnavalitsuse korraldusega kinnitati tänavu augustikuu viimasel päeval Tallinna mnt 12 kinnistu müügitingimused ja objekt pandi enampakkumisele osta.ee oksjonikeskkonda alghinnaga 1,9 miljonit krooni.



22. oktoobril õnnestus maja müüa esmasest 800 000 krooni odavamalt osaühingule Hore, mis tegeleb jaekaubandusega.



Investeerida tuleb palju


Osaühingu Hore omanik Rein Holtsmann jäi aastaid kunstnike ja käsitööliste käsutuses olnud ja mitme kõrtsi tegutsemise üle elanud majast rääkides napisõnaliseks ja nentis, et esmalt tuleb teha kapitaalremont, et üldse tulevikuplaane mõlgutama saaks hakata. Ideid on, kuid neid olevat vara avalikkuse ette paisata. Küll on kindel, et pärast remonti avatakse Gildi maja uksed taas linnarahvale.



“Maja on lastud käest,” tõdes Holtsmann ja lisas, et hoone seisukord ilmnes alles pärast ostu, kui seda põhjalikumalt remonditööde jaoks uurima asuti. “Hea näide on, et korralik laetala saeti läbi, et sinna vahele paigutada kamina korsten. Kaminat oleks saanud ju liigutada.”



Väärikas majas on remonditöid tehtud varem vaid hädapäraselt, põhjustades rohkem kahju kui kasu.



Prussid laes on mädanenud, uste ja seinte vahel praod, kunagine Kadunud Lootuse pubi maatasa lammutatud.



Esimene hinnapakkumine ehitustööde tarbeks saabub juba täna, Holtsmann on leidnud arhitekti, kes maja uuest ilmest visiooni loob – lootuses, et linngi õla alla paneb ja hoone ümberehitustöödeks rohelist tuld näitab.



“Investeerida tuleb kõvasti,” kinnitas Holtsmann. Tema sõnade järgi on maja ostetud osaliselt missioonitundest, sest remonti paigutatud raha tasa teenimiseks kulub kõvasti aega ja vaeva.



Käsitöölised lahkuvad


Gildi majast kolivad välja kõik senised rentnikud, kes enne omanikuvahetust said ruumid üürile linnavalitsuselt. Eile pakkisid klaasikojas asju Merike ja Mati Karlson, kes jätkavad vitraažide tegemisega kodus.



Minekule on end seadnud pottsepp Eddi Leet, kelle potitöökoda leiab uue ulualuse kesklinnas Uuel tänaval Maarja-Magdaleena gildi hoones.



Leedi ütlust mööda lahkus ta Gildi maja linnavalitsuselt rentinud Pärnu kunstnike ja käsitööliste gildist juba pool aastat tagasi ja hakkas tagalat kindlustama, et senise peavarju lahtise saatuse tõttu mitte töökojata jääda.



Kunstnike ja käsitööliste gildist pole pärast seda palju järele jäänud. Pottsepp ühineb Maarja-Magdaleena gildiga, teiste liikmete saatus on talle teadmata.



Leedi jutu järgi on Tallinna maantee maja näinud nii häid kui halbu aegu, kuid kunstnike tegutsemine selles lõppes hangumisega. Kahe aastaga jooksid ruumid tegijatest tühjaks, sest korduvalt omanikke vahetanud kõrtsi võlgade lappimine ja ennenägematute kommunaalkulude kandmine jäi gildi kanda.



Uuel tänaval majas number 5 teeb Leet uksed lahti 26. novembril, kui toimub uue gildimaja avapidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles