Kommentaar: Seagripp võimukoridorides

Andres Herkel
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädal enne jõule esitas Wolfgang Wodarg Euroopa Nõukogu parlamentaarsele assambleele (ENPA) seagripi kohta motion’i ehk algatuse. Selliseid pooleleheküljelisi algatusi tehakse väga erinevatel teemadel. Mõni unustatakse kohe, mõnest (neid on vähemus) kasvavad ulatuslikud raportid ja väheste puhul piirdutakse temaatilise kuulamisega kas mõnes komitees või allkomitees.


Wodargi algatus lõikas enne igasuguste otsuste tegemist terava pealkirjaga ”Võltspandeemia kui oht inimeste tervisele”. Pärast jõule ja aastavahetust sai ENPA tervishoiu allkomitee esimehest ja nüüd juba kunagisest Saksamaa Bundestagi liikmest meediastaar. Oma hinnangutes ei hoia Wodarg värve kokku. Ta ütleb, et rühm inimesi Maailma tervishoiuorganisatsioonis (WTO) on väga tihedalt ravimitööstusega seotud ja korraldas psühhoosi. Ta nimetab seagrippi ”sajandi suurimaks meditsiiniskandaaliks”.



Nii nagu seagripihirm vallutas maailma meedia, nõnda lööb laineid Wodargi väide, et ravimitootjate lobby tõi meile võltspandeemia. Linnugripp, mis Wodargi hinnangul oli palju ohtlikum, tegi mõni aasta tagasi tee lahti. Nüüd piisas WTO-l pandeemia puhkemise eest hoiatada, kui riigid hakkasid kulutama kolossaalseid summasid vaktsiinide soetamiseks. Ravimifirmadele tagas see tohutu ja riskivaba sissetuleku.



Ma tõesti ei tea veel, kas või millises ulatuses Wodargi teravad süüdistused tõele vastavad. Ta on epidemioloog, kunagine Bundestagi tervishoiukomitee esimees. Seega pole ta meditsiini teemadel just teisejärguline poliitik. Ei tea, kas juhuse tõttu, aga Wodargi ajastus on hiilgav. Just praegu on inimestel ja valitsustel tekkinud tunne, et pandeemia jäi ju ära. Kõiki ohvreid ja üksikjuhtumeid kahetsedes tuleb tõdeda, et kardeti palju-palju hullemat!



Näiteks Prantsusmaa tervishoiuminister, kes novembri keskel end telekaamerate ees vaktsineerida lasi, on nüüd suure osa riiklikust vaktsiinitellimusest üles öelnud.



Kindel on see, et kaua aega ei ole ükski ENPA dokumendialgatus niisugust tähelepanu pälvinud. Kui ENPA sekretariaadist maad kuulasin, peeti väga tõenäoliseks, et Wodargi algatusest võib sündida kiireloomuline teemakäsitlus juba selle kuu viimasel nädalal assamblee talvesessioonil.



Organisatsioonile, mis kaitseb inimõigusi ja demokraatiat olukorras, kus paljud liikmesriigid neist väärtustest mühinal eemalduvad, võib võltspandeemia teema osutuda just selleks vahendiks, millega oma olemasolust märku anda ja seda õigustada. Tõsi, tegelik raport või Wodargi ettepandud ”uurimine” ei pruugi viia nii üliteravate hinnanguteni, nagu ta on neid meedias esitanud.



Midagi pole teha, seekord tuleb end ENPA sessiooni eel gripiga põhjalikult kurssi viia. Ja seda üsna ootamatu ja huvitava rakursi alt. Tuleb meelde, et kui eelmine sessioon oli, levitati meil Strasbourgis ohukirja, mis soovitas kalleid kolleege jällenägemise puhul mitte emmata: eks ikka seagripikartuse pärast!



Artikkel pärineb Andres Herkeli veebipäevikust www.herkel.net.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles