Masu tõi Metsapoole koolile rõõmusõnumi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi jäid Metsapoole põhikooli ees fotosilma ette nüüdseks 7. klassi poisid Janre Koort ja Egert Vaher. Võimlat tuleb neil veel vähemalt aasta oodata.
Aasta tagasi jäid Metsapoole põhikooli ees fotosilma ette nüüdseks 7. klassi poisid Janre Koort ja Egert Vaher. Võimlat tuleb neil veel vähemalt aasta oodata. Foto: Urmas Luik

Häädemeeste valla Metsapoole põhikoolil pole aastakümneid olnud võimalik kehalise kasvatuse tundides riiklikku õppekava täita, sest selleks vajalikku võimlat on oodatud nii kaua, kui kollektiiv ja vilistlased mäletavad.


“Oleme hakkama saanud tahtejõuga,” tõdes Metsapoole põhikooli direktor Esta Vesik, kelle mäletamist mööda räägiti kohe-kohe valmivast võimlast 1982. aastalgi, kui tema Metsapoolele õpetajaks tuli. Nüüd julgeb ta loota, et kauge unistus täitub, sest vallavalitsus on lõpuks saanud võimla ehituseks rahastuse, mis küünib hankest olenevalt paarikümne miljoni kroonini.



Masu tõi rõõmusõnumi


Häädemeeste abivallavanema Toomas Abeli sõnutsi taotles vald küll KOIT-kavast Metsapoolele võimla ehituseks raha juba 2003.-2004. aastal, kuid kuna valida tuli kahe taotluse vahel, eelistas tookord renoveerida Häädemeeste keskkooli hoone.



Kuigi 2007. aasta taotlusvoorus sattus Metsapoole kooli võimla esimesena joone alla, jäi mullu seoses vahepeal toimunud ehitushindade languse ja muude põhjustega osa KOIT-kava investeeringuraha kasutamata ning siseministeerium hakkas tegelema joonealuste taotlustegagi.



Praegu käivad vallavalitsusel läbirääkimised selle üle, kuidas oleks võimalik ehitada algse kavaga võrreldes parema paigutusega võimla, kuhu ei jääks palju tühja koridoripinda. Kuna Metsapoole kooli tööõpetuse klassid ei vasta samuti tänapäeva nõuetele, on kavas sisustada võimlahoones ruumid nendegi tarvis.



Abel nentis, et eeltaotluse ajakava järgi pidanuks võimla valmis olema tänavu 1. septembriks, aga kindlasti nii ei lähe.



“Praegu on pigem realistlik, et võimla valmib 2011. aasta jooksul, loodetavasti 1. septembriks. Palju oleneb sellest, kuidas saadakse kokkuleppele projekti lõpliku variandi suhtes ja kuidas läheb riigihange. Ehitus iseenesest ei ole väga keeruline ega tohiks palju aega võtta,” märkis abivallavanem.



Seni tuleb koolil jätkuvalt toime tulla võimlata. Koolidirektor Esta Vesiku sõnutsi on Metsapoole kooli õnnistus looduskaunis asukoht, mis on võimaldanud suure osa kehalise kasvatuse tunde teha väljas. “Praegu me suusatame. Eelmistel talvedel, kui lund ei olnud, uisutasime. Koolimaja ja mere vahel on vesine ala, kuhu oma jõududega oleme rajanud liuvälja,” rääkis koolijuht.



Kõige keerulisem on olukord olnud õppeaasta teisel veerandil, kui on sajused ilmad. Kehalise kasvatuse tunnid toimuvad siis kahest klassiruumist kokku ehitatud saalis, kus saab võimelda ja jõuharjutusi teha. Pallimängudeks ja sisekergejõustikuks seal paraku ruumi ei jätku ning kõike kehalise kasvatuse riiklikus õppekavas ette nähtut pole seetõttu olnud võimalik täita.



Võistlustel ei ole Metsapoole õpilastel käimata jäänud, kuid silma on nad paistnud neil aladel, mida kooli tingimused on harjutada võimaldanud, näiteks jalgpallis.



Võimlast sõltub koolivalik


Võimla puudumine on paraku jätnud jälje õpilaste arvule. Nii mõnigi vanem on otsustanud oma lapse muidu meelepärasema Metsapoole põhikooli asemel just võimla pärast Häädemeeste keskkooli panna. Kuna vald on pikk ja kitsas ning asustus hajali, tuleb nii ehk naa kooli sõita bussiga.



“Eks lapsevanemad küsi alati, kui õppeaasta eel kokku saame, esimesena võimla kohta. Oleme oma väikese kollektiiviga õhanud, et kui me võimla saaksime, ei teaks me, mida selle suure õnnega peale hakata,” kinnitas Vesik.



Metsapoole õpilaste arv on aasta-aastalt kahanenud 73ni. Klasside vähene täitumus on sundinud tegema paar liitklassi.



“Sellist aega, kui klassis oli paarkümmend õpilast, enam ei tule, aga on hea, kui igal aastal kaheksa õpilastki kooli tuleb,” avaldas Vesik lootust.



“Metsapoole põhikool on muidugi kasutanud ära kõik võimalused ja vahendid, kuid siiski on sealsed õpilased praegu ebavõrdses olukorras, võrreldes Häädemeeste keskkooli omadega. Võimla annab Metsapoole kooli õpilastele kaaslastega võrdsed võimalused kehakultuuriga tegelda,” nentis abivallavanem Toomas Abel.



Abivallavanema kinnitust mööda on spordihoonet Metsapoolele vaja sellelgi juhul, kui õpilaste arv edasi langeb ja kool peaks kunagi seetõttu muutuma põhikoolist kuueklassiliseks, sest riikliku õppekava nõudeid tuleb täita kõigis põhikooli astmetes. Õppetööst vabal ajal saavad võimlat kasutada teisedki huvilised ümberkaudsetest küladest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles