Kommentaar: Koosmarssimine

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paljud nooremas keskeas ja vanemad inimesed mäletavad 9. mai võiduparaadi ülekandeid, kus Moskva Punasel väljakul näidati Nõukogude sõjamasinaid ja marssisid valiküksused. Tavapäraselt avasid militaarparaadi Teise maailmasõja aegses riietuses ja relvadega võitlejad. Sel aastal võib juhtuda, et peale võiduka Punaarmee esinduse teevad Punasel väljakul kaasa liitlased: ameeriklased, inglased, prantslased.


Igal juhul on ajakirjandusele visanud vastava vihje Venemaa presidendi asjadevalitseja Vladimir Kožin, kes loodab, et selgus saabub lähiajal.



Esimest korda räägiti koosmarssimisest möödunud aasta lõpul, kui Vene kaitseministri esimene asetäitja Aleksandr Kolmakov teatas ajakirjanikele, et välismaiste armeede esindajatelt on saabunud esimesed taotlused osaleda sõjaväeparaadil. Siis öeldi, et taotlused vaadatakse läbi jaanuaris.



Tegelikult on asjalood nii, et mingeid siduvaid kokkuleppeid ei ole. Teadmata on, millised riigid tahavad saata Moskvasse oma sõjaväedelegatsioone, kui palju mehi ja kuidas nad sobituvad Vene kolonnidega.



Rossiiskaja Gazeta selgitas välja, et ainsana on andnud kirjaliku nõusoleku oma sõjaväelaste lähetamiseks Prantsusmaa. Osalema pidavat 70 lendurit – 67 sõdurit ja kolm ohvitseri, kes marsivad kuulsa lennupolgu Normandia-Neemani lipu all.



Prantsuse sõjaväeatašee abi aga informatsiooni ei kinnitanud.



Selgust ei ole ameeriklaste ega inglastegi suhtes. Kui võiduparaadile kavatsevad tulla nende riikide juhid, saadetavat tõenäoliselt paraadüksusedki. Kui esindajate tase juubelil on madalam, võivad välismaalased pidulikul marsil mitte osaleda.



Venelastele on pakutud juba appi välismaiseid sõjaväeorkestreid. Rossiiskaja Gazeta arvates on isegi küsimuse püstitamine ühisparaadist Punasel väljakul enneolematu juhtum Venemaa lähiajaloos. Varem käisid Lääne sõjaväelased Punasel väljakul külalisena ja piirduti saatkondade akrediteeritud atašeedega.



Ent liitlasi oli NSV Liidul teisigi. Nõukogude tagalas formeeriti Poola ja Tšehhi diviisid. Kuidas jääb nende, eriti poolakate osalemisega võiduparaadil Moskvas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles