Päästeamet tunnustab medaliga kahte Pärnumaa elupäästjat

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elupäästja medal.
Elupäästja medal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Esmaspäeval annavad siseminister Marko Pomerants ja päästeameti peadirektor Kalev Timberg üle Elupäästja medalid ja päästeteenistuse aumärgid. Teiste seas pälvivad Elupäästja medali Pärnu komando päästja Mailer Berg ja eraisikuna Bronek Viotti.


Päästeteenistuse Elupäästja medali saab 32 elupäästjat, nende seas viis eraisikut ja üks politseinik. Päästeteenistuse kõrgeima autasu Kuldristi saab kolm, Hõberisti viis ning päästeteenistuse medali 38 inimest, teatas päästeameti pressiesindaja Marek Simulman.

Mailer Berg pälvib Elupäästja medali Pärnu jõkke hüpanud naise elu päästmise eest.

Mullu 18. septembril sai Pärnu päästekomando väljakutse Pärnu Kesklinna silla juurde, sestoli sillalt oli naine alla hüpanud. Kohalejõudnud kaks päästemeeskonda avastasid keset jõge kõhuli ulpiva kannatanu.

Kaldalt, päästemeeskondade asupaigast oli kannatanuni sadakond meetrit. Et olukord oli kriitiline, otsustati, et kiireim ja lootustandvaim variant inimese elu päästa on vabaujumisega kannatanuni jõuda.

Jõudnud uppujani, sai päästja Mailer ta enda haardesse ning siis tõmmati mõlemad kaldalt julgestusnööriga kindlale pinnale, kus esialgu elumärkideta kannatanut asusid elustama päästjad koos kiirabitöötajatega. Sündmus nõudis kiireid, õigeid ja professionaalseid otsuseid ning kohest reageerimist, millega Mailer edukalt toime tuli, päästes nii inimese elu.

Bronek Viottit tunnustatakse medaliga kiire reageerimise eest Pärnus jõkke kukkunud mehe abistamisel.

15. novembri varahommikul kukkus Pärnus Kesklinna silla juures jõkke mees. Õnneks juhtus sealt samal ajal mööda minema Bronek, kes hädasolijale kohe appi ruttas.

Et kallas oli järsk ja libe ning mingeid abivahendeid noormehel hättasattunu veest välja aitamiseks käepärast polnud, ulatas ta vees hulpivale mehele oma jala, mille abil hoidis veesolijat päästjate saabumiseni vee peal, päästes nii mehe elu.

Päästjad heitsid vees olijale päästerõnga ning pinnaltpäästja tõi ta jõest välja, misjärel kiirabi kannatanu haiglasse tervisekontrolli viis.

Päästeteenistuse kõrgeima autasu Kuldristi saab Lääne-Eesti päästekeskuse direktor Ivar Kaldasun, Hõberisti Lääne-Eesti päästekeskuse koordinatsiooniteenistuse juht Priit Laos.

Päästeteenistuse medaliga tunnustatakse Lääne-Eesti päästekeskusest Endi Štšerbakovit, Remi Rannut, Jüri Hanikat, Raul Roosilehte, Morris Jorši, Raivo Märtsonit, Vadim Ivanovi ja Häli Hallast.

Aumärgid antakse üle esmaspäeval kell 15 Tallinnas Salme kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles