Täiskasvanute gümnaasiumi õppurid omandavad ülikooliteadmisi

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugkoolituse projektijuht Karin Liikane (vasakul)ja Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi direktor Karin Kurvits.
Kaugkoolituse projektijuht Karin Liikane (vasakul)ja Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi direktor Karin Kurvits. Foto: Mait Kask

Kolmapäeval, 17. märtsil alustas 39 Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi õpilast paralleelselt üldhariduse omandamisega õpinguid Tartu ülikoolis, õppides majandusarvestuse ja eraisiku finantsplaneerimise kursustel.


“Anname õpilastele võimaluse omandada üldhariduse kõrval kõrgkooli tasemel lisateadmisi majanduse valdkonnas,” põhjendas Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi projektijuht Mait Kask möödunud aastal tuntud inimeste loenguid pakkunud akadeemilistest kolmapäevadest välja kasvanud ettevõtmist.

Majanduseriala kursused said Kase sõnul valitud eelkõige seetõttu, et tegemist on eluliste teemadega: õpilased omandavad teadmisi, mida igapäevaselt rakendada. Nii alustaski kool läbirääkimisi Tartu ülikooli majandusteaduskonna kaugkoolituskeskusega Tallinnas.

Tartu ülikooli majandusteaduskonna kaugkoolituse projektijuhi ja juhtiva õppejõu Karin Liikane sõnul on kaugkoolituskursuste materjalide autorid ja õppejõud tunnustatud praktikud, kellel on suur akadeemiline kogemus.

Kaugkoolituses ei ole kohalkäimise kohustust. Saab õppida, kuidas ja millal sobib. Liikane selgitas, et kursuste õpikud on paberkandjal ja koostatud kaugkoolituse erimetoodika järgi. Muu õpe – kaasused, eksami proovitestid, suhtlemine konsultantide ja kursusekaaslastega – on Eesti e-ülikooli veebipõhises koolituskeskkonnas Moodle. Õpe põhineb iseseisval tööl ja veebipõhisel koostööl.

Kursuste jooksul kohtuvad õpilased ülikooli inimestega avaaktusel-infotunnil, kuni kahel klassikonsultatsioonil iga valitud kursuse kohta, klassieksamil ja Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi lõpuaktusel. “Õppejõud tulevad ise Pärnusse, seega õpilase jaoks toimub õppetöö kogu aeg ühes majas,” ütles Kask.

Kaugkoolitus on Kase ütlust mööda hea võimalus neile, kes soovivad end täiendada, aga töö- ja pereelu ei võimalda igapäevast kooliskäimist. “Seega mõlema asutuse paindlik õppesüsteem annab võimaluse kombineerida õpilastele parima variandi,” lisas ta.

Liikane selgitas, et kaugkoolituskursuste edukad lõpetajad saavad Tartu ülikooli avatud ülikooli tunnistuse koos ainepunktidega, mida võib õppekava sobivusel tulevasse bakalaureuseõppesse üle kanda. Mõlemad kursused – “Majandusarvestus I” ja “Eraisiku finantsplaneerimine” annavad 4,5 ainepunkti. “Majandusarvestus I” aineprogramm on koostatud nii, et selle alusel saab sooritada raamatupidajate kogu juures raamatupidaja-assistendi esimese taseme kutseeksami.

Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi kursuslased liituvad teiste Tartu ülikooli sama aine kursuslastega. See tähendab, et teadmisi ja kogemusi jagavad raamatupidaja-praktik ja alles esimesi samme tegev koolinoor, õppur Paikuselt ja Makedooniast, 16aastane noormees ja üle 60aastane vanaema.

Kase sõnade järgi loodab täiskasvanute gümnaasium leida tulevikus lisarahastust, et tuua õpilasteni veelgi suurem valik kursusi ja eri valdkondadest.

“Ideaalis näeks see kõik välja nii, et igal õppeperioodil saaksid õpilased valida ühe täiendava ülikoolikursuse,” kirjeldas Kask. “Sellises mahus ja tempos on reaalne, et õpilane, kes asub õppima kümnendasse klassi, on gümnaasiumi lõpetamise ajaks kogunud piisavalt punkte, et lühendada oma ülikooliteed ühe aasta võrra.”

Pärnu täiskasvanute gümnaasiumi lõpetajatest astub igal aastal kõrgkooli vähemalt kolmandik. Kaugkoolituskursuste tulemusena on üsna tõenäoline, et see arv tõuseb veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles