Algavad Rail Balticu trassi koridori avalikud arutelud

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee. Illustreeriv foto.
Raudtee. Illustreeriv foto. Foto: Urmas Luik

Järgmisel nädalal algavad esimesed avalikud arutelud Rail Balticu raudtee trassi koridori asukoha määramiseks Pärnumaal.

Avalikud arutelud Rail Balticu raudtee trassi koridori asukoha määramiseks Pärnu maakonnas toimuvad esmaspäeval Pärnjõe koolimajas ja Are vallamajas, teisipäeval Surju rahvamajas ja Sauga avatud noortekeskuses ning neljapäeval Häädemeeste seltsimajas ja Pärnu maavalitsuses.

Aruteludel tutvustatakse Rail Balticu raudtee planeeringu lähteseisukohti ja keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi. Koostatud lähteseisukohtades on kirjeldatud kavandatava raudtee iseloomu ja antud ülevaade sellest, mida kujutab endast planeeritav kiirraudtee trassi koridor. Näidatud on  raudtee trassi koridoride esialgsed alternatiivid. Planeeringu koostamise käigus valitakse sobivaim trassi asukoht. Keskkonnamõju strateegilise hindamise programm kirjeldab mõjuvaldkondi, mida on vajalik analüüsida planeeringu edasisel koostamisel.

Järgmiseks sammuks planeeringu koostamisel on esialgsete alternatiivide omavaheline võrdlemine, mille käigus analüüsitakse ja võetakse arvesse erinevaid inim- ja looduskeskkonna kriteeriume. Peale keskkonnamõju strateegilise hindamise annavad võrdlusesse sisendi ka trassivariantidele tehtav tasuvus- ja teostatavusanalüüs. Kohustus võrrelda trassikoridori asukoha valikul alternatiive tuleneb seadustest. Trassivariantide võrdlemine toimub lõikude kaupa. Kuna lõike tuleb võrrelda kogu trassi pikkuses, siis sõltub trassi asukoht Pärnumaal nii Rapla ja Harju maakonnas kui Läti Vabariigis tehtavatest otsustustest. Alternatiivide esialgsed võrdlustulemused selguvad käesoleva aasta lõpuks ja neid tutvustatakse 2014. aasta alguses maakonnakeskustes toimuvatel avalikel aruteludel.

Planeeringuga leitakse sobivaim asukoht 1435millimeetrisel standardil põhineva uue Rail Balticu raudtee rajamiseks, mis võimaldab raudteel sõita kiirusega kuni 240 kilomeetrit tunnis Tallinna-Pärnu-Riia suunal ning sealt edasi Kesk-Euroopasse.

Avalikud arutelud Pärnumaal toimuvad esmaspäeval Pärnjõe koolimajas ja Are vallamajas, teisipäeval Surju rahvamajas ja Sauga avatud noortekeskuses ning neljapäeval Häädemeeste seltsimajas ja Pärnu maavalitsuses.

Küsimusi, vastuväiteid ja ettepanekuid lähteseisukohtade või keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi täiendamiseks saab esitada avalikel aruteludelgi.

Planeeringumaterjalid on kättesaadavad planeeringuportaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles