Investorid teevad Audru kalafarmi osas otsuse 1. maiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohafarmi rajajad Alar Oppar (vasakul) ja taanlane Thorben Gronkjaer Nielsen.
Kohafarmi rajajad Alar Oppar (vasakul) ja taanlane Thorben Gronkjaer Nielsen. Foto: Urmas Luik

Pärnumaale Audrusse kavandatava hiiglasliku kalafarmi osas teevad investorid ja laenuandjad lõpliku rahastamise otsuse 1. maiks.


Arenduse investeerimisotsused on viibinud peamiselt arendaja AS Fjordfresh Holdingu juhtidele osaks langenud pistisesüüdistuse tõttu.



AS Fjordfresh Holdingu värskes majandusaasta aruandes seisab, et kuna investoritel ja kreeditoridel on nulltolerantsi nõue korruptsiooni suhtes, pole siiani saanud langetada olulisi investeerimisotsuseid.



Et kaitsepolitsei esitas eelmenetluse käigus ettevõttele kahtlustuse 50 miljoni euro suuruse võimaliku kahju tekitamises Eesti riigile, hindavad investrorid ja kreeditorid ettevõtte riski seoses kriminaalasjaga seaduses sätestatud maksimumsummale - 250 miljonit krooni.



Firma juhatus on palunud investoritel langetada lõplik seisukoht investeeringu osas Eestisse 1. maiks. Juhatus on selleks ette valmistanud kolm stsenaariumi, seisab ettevõtte 2009. aasta majandusaasta aruandes.



Esimene võimalus on, et investorid võtavad kriminaalasjast tulenevad riskid ja jätkavad investeerimistegevust Fjordfresh Holdingu kaudu Eestis. Teine võimalus on, et investorid distantseerivad end avalikult kriminaalasjast ja viivad ettevõtte varad ja kohustused uude ettevõttesse, mis jätkab investeerimistegevust Eestisse, kuigi sellega ei minetata kriminaalasjast tulenevaid riske.



Viimase võimalusena pakub juhatus, et investeeringust loobutakse.



Esimese stsenaariumi korral on juhatusel soov kuulutada 1. maist välja ehitushange infrasturktuuride rajamiseks ja käivitada ehitustegevus hiljemalt 1. juulil. Selle investeeringu maht eelkalkulatsioonide järgi on 67 miljonit krooni.



Kalafarmi rajamise esimese etapi kogumaksumuseks on kavandatud umbes 1,7 miljardit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles