Kommentaar: Järjepidev tegevusala

, Tihemetsa metsaülem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Lill.
Väino Lill. Foto: Henn Soodla

Metsade majandamisel on oluline järjepidevus. Metsakultuur hukkub enamasti mõne aastaga, kui seda kohe hooldama ei asuta. Metsade majandamist on seda lihtsam korraldada, kui selles valdkonnas töötavad inimesed pikka aega, on metsa tundma õppinud. Sellisel juhul on neil võimalik näha oma töö tulemustki. Okaspuumetsades kestab raiering keskmiselt 90-100 aastat. Minul on olnud õnne ja olen saanud koos isaga ning tema töö jätkajana Tihemetsa metsasid majandada 60 aastat. Meie metskonnas töötab Aado Suur, kes üle poolesaja aasta on siinsete metsade eest hoolt kandnud.


Tihemetsa metskond saab 1. mail 90aastaseks, metsandusharidust hakati siin andma 85 aastat tagasi, Voltveti metsakooli loomisest.



Mets oli, on ja jääb üheks olulisemaks loodusvaraks Eestis ja metsamajandus riigi tähtsaks majandusharuks. Eestist üle poole on metsaga kaetud, see tähendab, et vajame selles valdkonnas hoolsaid majandajaid.



Voltveti mõisa metsadest moodustatud Tihemetsa metskonnas on metsi majandatud heaperemehelikult ehk rangelt metsamajanduskava alusel. Kunagi pole toimunud raieid rohkem, kui metsa juurde kasvab, erandiks oli vaid 2005. aasta tormikahjustustest jagusaamine. Enamik lageraielanke kultiveeritakse kohe kas külvi või istutuse, võimalikult majanduslikult tasuvate puuliikide kasvatamisega, aga unustatud pole looduslikku mitmekesisustki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles