Marutuul jõuab õhtuks Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügistorm. Foto on illustreeriv.
Sügistorm. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ilmateenistuse prognoosi järgi jõuab võimas sügistorm Eestisse esmaspäeva õhtuks, Lääne-Eesti saartel võib tuule kiirus paisuda 30 meetrini sekundis.

Ilmateenistuse teatel saavutab torm Eestis maksimumtugevuse homme hommikul.

Pärnu linnavalitsus palub mitte parkida autosid puude alla ning võimalusel vältida parkides ja kalmistutel liiklemist.

Eile keskpäeval jõudis tsüklon Atlandi ookeani keskossa ja on järjest ägenenud, kusjuures tormi süvenemiseks loob soodsad tingimused kontrastsete õhumasside kokkusaamine. Tsükloni lõunaserva mööda kandub ookeani 40ndailt laiustelt kaasatoodud subtroopiline soe ja niiske õhumass. Atlandi 50ndate laiusteni on aga loodevool kandnud Labradori poolsaare ja Gröönimaa vaheliselt alalt külma õhumassi. Jätkuv vastasseis soodustabki sünoptilise olukorra edasist teravnemist.

Tsüklon süveneb kiiresti ja liigub edasi kirdesse, ületades ööl vastu esmaspäeva juba Briti saared. Sealjuures hoiatas Inglise ilmateenistus, et tuul tõuseb puhanguti 35 meetrini sekundis, kohati tugevamakski.

Esmaspäeva õhtuks saavutab tsüklon oma maksimumvõimsuse ja jõuab Taani väinade kohale. Läheneva tsükloni eel algab Läänemerel ning ka Saaremaal ja Hiiumaal lõunatuule kiire tugevnemine.

Teisipäeva jooksul jätkub tsükloni väga kiire liikumine kirdesse. Eeldatav trajektoor kulgeb öösel üle Lõuna-Rootsi ja Stockholmi Botnia lahele, hommikuks Soome rannikule ja päeval üle Soome Karjalasse. Sellisel kursil liikuv erakordselt aktiivne tsüklon tõstab tuule Eestis ohtlikult tugevaks.

Teisipäeva kesköö paiku on oodata ka Lääne-Eesti saartel ja rannikul edelatuult kuni 21, puhanguti 30 meetrini sekundis. Pole välistatud ka üksikud veelgi tugevamad puhangud. Mandril paisub edelatuul teisipäeva hommikuks üle 15, puhanguti üle 20 meetrini sekundis.

Marulise tuule kestvus on prognoospildi põhjal ligi 12 tundi. Tormituul on erakordselt ohtlik laevadele, sisemaal võib murda puid ja olla maanteedel liiklejaile külgtuulena ohtlik.

Tormine edelatuul tõstab veetaset, kuid praeguse üldise madala Läänemere veeseisu juures kriitilise tasemeni mereveetase ei tõuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles