Kilingi-Nõmme Maijooks tõi rajale nii kõhutantsijad kui muidumehed

, Kilingi-Nõmme spordihoone juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmme Maijooks.
Kilingi-Nõmme Maijooks. Foto: Erakogu

Soe kevadpäev ja stiilipeona välja reklaamitud meelelahutusüritus meelitasid Kilingi-Nõmme linnaparki Maijooksule vähemalt niisama suure rahvahulga kui aastavahetuse ööl, senise osalejaterekordi ületasid õpilasedki.

Vahest oli see tingitud muutusest võistlusjuhendis. Suurim erinevus võrreldes varasemaga oli iga vanuseklassi peaauhinna väljaselgitamine stiilseimale võistkonnale. Selleks leiti enne võistlust rahva hulgast stiilikohtunikud.

Võidujooksu alustati nendest poistest/tüdrukutest, kes veel koolis ei käi. Nelja peale tuli läbida üks poolekilomeetrine pargiring. Kõige kiiremini sai sellega hakkama lasteaia võistkond Jänkupoisid – Krister, Remo, Andre ja Ike. Stiilikohtunikud jagasid aga kõige rohkem stiilipunkte kolmandana lõpetanud Päikesekiirte võistkonnale koosseisus Tõnis Hendrik, Hanna, Grethe Karoline ja Merili, seega läks peaauhind hoopiski neile.

1.–3. klassi vanuserühmas osales viis võistkonda. Tasavägise jooksu võitis ühtses punases võistlusdressis 3.a klassi võistkond, kuhu kuulusid Andreas, Ewert, Joonas, Janno, Epp Loviisa, Hannarin, Kristin ja Ele-Helina.

See vanuseklass oli stiilikohtunike jaoks paras pähkel. Tuli kasutada varianti B – lõpliku valiku pidi tegema Kaarel Aia. Tema pilk jäi pidama punasärklastele. Seega mõlemad kringlid 3.a klassi võistkonnale.

4.–6. klasside kiireim oli 5.b klass: Eleonora, Jessica, Kristiina, Kris-Marii, Madis-Mattias, Tauno, Roland ja Saint-John. Peaauhind aga 4 klassi Kiiretele ja Vihastele.

 7.–9. klasside vahel toimus senipeetust kõige tihedam rebimine võidu pärast. Kaheksanda klassi võistkond koosseisus Anelle, Gerli, Henelin, Liis, Rando, Taivo, Kristjan ja Aare suutis viimasel ringil oma paremuse seitsmenda klassi võistkonna ees maksma panna.

Segaduses stiilikohtunikud pidid kasutama parima välja selgitamiseks taas Kaarel Aia abi. Selle vanuseklassi peaauhind läks 9.a klassi tüdrukutele.

Keskkoolide ja gümnaasiumide vanuseastmes ei osalenud ühtegi võistkonda.

21aastaste ja vanemate vanuserühmas pani end kirja kuus võistkonda. Nendega liitus Kaitseliidu nime all kohalike koolipoiste võistkond. Vanus küll veel välja ei andnud, aga koolist tüdrukuid ei leitud, et omas vanuseklassis võistelda. Maskeering ja ühtne sõdurivorm sulandasid nad imehästi vanemasse seltskonda.

Stardijoonele asudes oli kohe näha, et stiilikohtunikke tuleb juurde hankida. Paistis, et kiirustamise peale keegi ei panusta. Esmatähtsaks peeti stiilikohtunike antavat peaauhinda. Pilkupüüdvate kostüümidega olid stardireas Saarde kõhutantsijad ja VK Githa võimlejad.

Enne teema selgitamist oli hulgaliselt küsimärke Kilingi-Nõmme hooldekodu kahe naiskonna riietuse kohta. Need olid võistkond Jalgalaskjad ja Tagaajajad.

Pikemat seletamist oli vaja ka Kilingi-Nõmme päästekomando esindusmeeskonna puhul. Komandopealik Olev Pauksoni initsiatiivil riietuti Eesti ajaloo eri ajajärkudesse jäävate päästjate vormiriietusse.

Esimese vahetuse mehel oli kuni 1936. aastani tsaarivalitsuse ajal kasutusel olnud tuletõrjuja vorm, teise vahetuse jooksjal Eesti Vabariigi aegne halli kandiga univorm, mille rinda katsid tollal teenistuses saavutatud kõikvõimalikud medalid ja peas kaunistuseks paraadvormi juurde kuuluv kiiver. Kolmandat vahetust joosti 1960. aastate päästetöötaja vormis. Viimse vahetuse jooksja kandis tänapäeva tuletõrjuja kustutusriideid. Teatepulgaks kasutas meeskond joatoru.

Kahele ringile jagus nii kiirust kui teatrit. Kaitseliitlased – Marek Kartau, Hendri Parrol, Kristjan Pahk ja Henry Olde – said kõhuli finišijoonele sööstes rinnavõidu Muidumeeste ehk Marko Volli, Arko Kase, Andres Kase ja Jaan Schultsi ees.

Kolmas koht läks Kilingi-Nõmme päästekomandole, kelle eest võistlesid Renno Reinhold, Kalle Koop, Elari Kuhi ja Sven Koovit. Napilt suutsid nad edestada VK Githa staažikaid võimlejaid Laivi Pärnat, Agnes Melnitsit, Evely Oldet ja Annika Karotamme.

Seitsme stiilikohtuniku kolm poolthäält võimaldasid suud magusaks teha päästeteenistuse meestel. Poolthääli jagati veel Tagaajajatele, Kõhutantsijatele, Kaitseliitlastele ja VK Githale.

Kõige suurema auhinna pälvisid kõik osalejad, sest nemad said elamuse, mida jagus ka pealtvaatajatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles