Noored näitavad Kohtla-Järvel keelt

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projektitöös osalevad Pärnumaa kutsehariduskeskuse ja Paikuse põhikooli õpilased lähevad pärast tööst kokkuvõtete tegemist kaunist Valaste juga vaatama.
Projektitöös osalevad Pärnumaa kutsehariduskeskuse ja Paikuse põhikooli õpilased lähevad pärast tööst kokkuvõtete tegemist kaunist Valaste juga vaatama. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Homme ja ülehomme kohtuvad “Võrdle ja väitle – rahvuskeeled Eestis ja Euroopa Liidus” (VEE) eesti- ja venekeelsed projektipinginaabrid ametlikult viimast korda Kohtla-Järvel.

“Väljasõidu eesmärk on kokkuvõtete tegemine, kus juhendajad ja õpilased Kohtla-Järve ühisgümnaasiumist, Paikuse põhikoolist ja Pärnumaa kutsehariduskeskusest analüüsivad, mis olid pooleaastase projekti head ja vead,” selgitas VEE projekti kommunikatsiooniassistent Sigrid Koorep.
 
VEE projektijuht Monika Limberg soovis, et osalejad kirjeldaksid lõpuseminaril oma kogemust, kus eri keelt kõnelevad noored pidid koos tegutsema Eesti traditsioonide ja keele hüvanguks. Suhtlemine Pärnu- ja Ida-Virumaa vahel käis peamiselt interneti kaudu. Ühisseminaril arutlevad osalised raskuste üle, mida tekitavad veebipõhised suhtluskanalid.
 
Üksteise paremaks mõistmiseks tutvuvad õpilased VEE käigus projektipinginaabrite eluga nende kodukohas. Kohtla-Järve seminaril külastavad ligi poolsada projektiosalist Ida-Virumaa vaatamisväärsusi. Kogu projektigrupp tutvub Kohtla Nõmme kaevandusmuuseumi, Valaste joa, Toila pargi ja Kohtla-Järve ühisgümnaasiumiga.
 
VEE projekti käigus on õpilastel ja juhendajatel juba valminud internetis kõigile kättesaadav blogi www.keelekatsuja.blogspot.com.
 
Ühistegevustena aitasid projektipinginaabrid oma koolis Eesti iseseisvuspäeva ja kaunist emakeelepäeva korraldada. Kevadisel koolivaheajal kohtusid osalised Tihemetsas Voltveti koolituskeskuses, kus toimus väitluslaager. Õpilased ja õpetajad alustasid järjejutu “Vanad ja uued hinged” kirjutamist, mis algas dialoogiga: “Tahad sa kummitust näha?” – “Kuidas sa teda mulle näitad?” Kohtumisel saab selgeks, kuhu jutujärg on jõudnud.
 
VEEd finantseerib 99 463 krooniga kultuuriministeerium, Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed ja ESF.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles