Loodusmaja avab nukumaa

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Tulge ja tehke endale ja emale üks tore päev,” kutsus Pärnu loodus- ja tehnikamaja rahvusliku käsitöö ringi õpetaja Aili Järvesaar nukunäitust kaema.
“Tulge ja tehke endale ja emale üks tore päev,” kutsus Pärnu loodus- ja tehnikamaja rahvusliku käsitöö ringi õpetaja Aili Järvesaar nukunäitust kaema. Foto: Urmas Luik

Laupäeval avatakse linnarahvale mõeldud perepäevaga Pärnu loodus- ja tehnikamajas koolieelikutele ja kooliealistele ning nende vanematele mõeldud kaks näitust, üks nukkudest ja teine putukatest.

“Tulge ja tehke endale ja emale üks tore päev,” kutsus Pärnu loodus- ja tehnikamaja rahvusliku käsitöö ringi õpetaja Aili Järvesaar. Ta lisas, et perepäev on ühtlasi lahtiste uste päev, mis lõpetab selle õppeaasta. “Lapsed leiavad tee meie majja ja vanemad näevad, mis võimalused siin on,” lisas ta.

Suures majas on suur nukumaa näitus, kus väljas arvukalt kohalike laste ja täiskasvanute omatehtud nukke ja nukumaju. On näiteks kaltsunukud, näpunukud, paberimassist tehtud nukud, rätinukud ja waldorfnukud.

Töötubades saab meisterdada emale kaelakee, valmistada lusikanukku ja lennutada simulaatoril lennukeid. On ka lihtne nukkudega mängutuba. Perepäev toimub maja hooviski, kus küpsetatakse koos Pipiga pannkooke, grillitakse ja pannakse võistu telki kokku.

Nukunäituse idee sündis Aili Järvesaarel, kes hakkas oma ringi lastega nukke tegema. Nukutegemine on pikk protsess ja selle käigus muutub nukk lapsele eriti armsaks. Tekkis mõte kokku panna näitus kohalike laste nukuloomingust ja näidata, millised võivad nukud üldse olla, et on teistsuguseid nukke kui Barbie-stiilis.

“Tänapäeva lapsed on harjunud kõike ruttu saama. Nuku valmistamine õpetab kannatlikkust. Kaua tehtud on hingega tehtud ja tähenduslik,” leidis Järvesaar.

Näitusele on juba toonud või lubanud tuua omatehtud nukke 30 inimest. Kõige nooremad autorid on nelja-aastased. Pärnu mees Rein Jürimäe andis välja panemiseks poegadele valmistatud uhked laevad-nukumajad ja tütrele tehtud nukumaja. Mai tänava lasteaed tõi väljapanekule pabermassist valmistatud suuremõõtmelised rahvusnukud ja Liblika tänava lasteaedki saatis hulga nukke.

Nukumaa näitusel nukkudega mängida ei saa, küll on muinasjututegelaste värvimise töötoas nukumaja, kus lapsed saavad mängida.

Peale nukkude on vaadata Triin Saare kassikujude ja mänguasjade kogu ning Elerin Uustamme enam kui sajast eksponaadist koosnev lehmakeste kogu. Lubatud on tuua veel notsude kogu.

Koolide ja lasteaedade grupid peaksid oma tulekust loodusmajale ette teatama.

Samal ajal on vanas loodusmajas avatud teine põnev näitus inimesega kaasnevatest putukatest, närilistest ja parasiitidest. Lugeda saab nende kahjulikust mõjust inimese tervisele ja sellest, kuidas nende vastu võidelda.

Näitused on tasuta ja avatud mai lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles