Suvekorteri otsija leiab Pärnus eest kesise valiku pakkumisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara maakler Sandra Kronbergs näitab kahetoalist korterit, mille nädalahind on 8000 krooni.
Pindi Kinnisvara maakler Sandra Kronbergs näitab kahetoalist korterit, mille nädalahind on 8000 krooni. Foto: Urmas Luik

Suvi on Pärnu üürituru lahutamatu osa, kui hüppeliselt kasvab nõudlus lühiajaliste elamispindade järele ja korterite rent kerkib üleöö vähemalt kolm korda. Käesolevat kõrghooaega iseloomustab suur nõudlus, kuid nullilähedane pakkumine.


Kinnisvaraportaalides Pärnu üürikuulutusi lapates saab aktiivsed suvekorterite pakkumised üles lugeda kahe käe sõrmedel. Valik on mullusest kesisem, sama kinnitavad kinnisvarabüroode esindajad.

Rong on läinud

“Olen kümme aastat kinnisvaraturul tegutsenud ega mäleta, et sellist suvekorterite põuda oleks enne olnud,” nentis Pindi Kinnisvara Lääne regiooni juht Krista Nõmm. “Raske on hinnata, millest selline olukord tekkinud on. Oma töötajatega oleme teemat arutanud, aga vastust ei tea keegi.”

Ühena põhjustest nimetas Nõmm, et üüriturgu on tänavu elavdanud rahvusvahelised hansapäevad ja linnas peatub tavapärasest rohkem väliskülalisi. Ta usub, et paljud korteriomanikud on suve suursündmuse tõttu aegsasti korterite suhtes eelkokkulepped sõlminud ja vabaturule need ei jõuagi.

Pindi Kinnisvara saab suviste elamispindade päringuid iga päev, kuid suurem osa kliente peab leppima tüüpvastusega, et nende andmed jäetakse alles ja sobiva korteri leidmisel võetakse ühendust.

Samal ajal ei anna Nõmm ülemäära lootust, et kõigi huviliste soovidele on võimalik vastu tulla. “Juunis otsima asudes on rong läinud: kas ei leia üldse midagi või on järel kallid variandid,” rääkis ta. “Esimesi broneeringuid hakati tegema veebruari lõpus.”

Tekkinud defitsiidist on teadlikud korteriomanikud, kes Nõmme sõnutsi on tänavu eelmise aastaga võrreldes hinna suhtes jäigemad ega tee naljalt järeleandmisi, sest  heas korras ja soodsa asukohaga elamispinna saab välja üürida vaevata.

Kõige paremini läheb kaubaks kahetoaline renoveeritud ja möbleeritud korter kesklinnas või ranna rajoonis, mida pakutakse kas nädala või kuu kaupa rendile. Nädalahinnad algavad Nõmme kinnitusel 2500 kroonist, kuuks üürides peab arvestama vähemalt 7000kroonise väljaminekuga. Iga samm rannast kaugemale hammustab rendisummast tüki.

Nõmme arvates väärib märkimist, et tänavu on kasvama hakanud klientide hulk, kes ostavad omale Pärnusse kahetoalise korteri eesmärgiga siin suvitada ning sügisel annavad võtmed kinnisvarabüroole haldamiseks.

Inimene hindab mugavust

Seda, et suvekortereid tänavu varakult otsima hakati, kinnitas LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing.

“Päringuid tehti juba märtsis-aprillis ja mida suvele lähemale, seda lühemaks perioodiks soovitakse pinda saada,” kommenteeris Saksing. “Eestlased, kes siin varasematel aastatel puhanud, tulevad ka tänavu. Peale nende soomlased. Samuti venelased peamiselt Moskvast, Peterburist ja teistest Venemaa suurematest linnadest.”

Idanaabritest klientide osa Pärnu suvisel üüriturul on seni jäänud marginaalseks, kuid LVM ennustab selle jätkuvat kasvu.

Saksingu kinnitusel pole puhkajate soovid muutunud, endiselt eelistatakse heas korras pindu, kus on esmavajalikud nõud, kodumasinad ja mööbel. Vähem oluliseks ei peeta  rõdu. Uuendusena on hakatud huvi tundma mugavusteenuste vastu, et koristamine ja linade vahetamine kellelegi teisele jätta.

“Selgelt kõige atraktiivsem kuu on juuli, kui pole midagi pakkuda. Kui olekski, leiaks kindlasti kliendi,” teatas Saksing, lisades, et büroo otsib iga päev üürikortereid. “Puhkaja soovidele vastavat korterit on raske leida, sest suvitaja eeldab hotelli mõttes minimaalselt kolmele tärnile vastavat elamist kesklinnas või ranna rajoonis,” nentis ta.

Majade suhtes valitseb veel nukram seis: neid polegi.

Hinnalagi on kõrgemal kui mullu

Viimasel kolmel aastal on suvise üürituru keskmine hinnatase jäänud enam-vähem samaks, kuid märkimisväärselt on tõusnud hinnalagi. Saksingu väitel maksavad väga head korterid, mis vastavad viie tärni hotelli nõuetele, rohkem kui mullu: 20 000 - 25 000 krooni kuus. Kallimaidki leiab, kuid nende järele on nõudlus väike.

“Nädalahinnad on sõltuvalt korterist 3000-7000 krooni, kuuhinnad algavad 6000 kroonist,” selgitas Saksing. Kokkuleppeid tehakse kogu suvekski ja siis räägitakse ümmargustest numbritest: kuni 50 000 krooni kolme kuu kohta. Tasub meeles pidada, et üldjuhul sisalduvad nädala- ja kuuhinnas kõik kulud, pikema aja puhul tuleb vee ja elektri eest juurde maksta.

“Päeva kaupa korterite vahendamisega kinnisvarabürood üldiselt ei tegele, see on rohkem hotelliäri,” ütles LVMi juhatuse liige.

Pikemaks perioodiks on praegu Pärnus üürikorterit Saksingu kinnitusel pea võimatu saada ja vähesed balansis hinna ja kvaliteedi suhtega eluruumid kaovad päevade, kui mitte tundidega.
“Omanik eelistab jätkuvalt suvel korterit lühiajaliselt rentida, sest nii võib teenida kolme kuuga niisama palju kui ülejäänud aastaga kokku,” tõdes Saksing ja soovitas korteriomanikel võimalusel elamispinna pikaks ajaks üürile andmisega sügiseni oodata.

Suvitajate lemmik
2toaline möbleeritud ja rõduga korter ranna rajoonis või kesklinnas
Keskmine üür juulis:
2008 – 12 000 krooni
2009 – 10 000 krooni
2010 – 12 000 krooni
Andmed: LVM Kinnisvara

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles