Riigikaitsepäev tipneb näidislahinguga Tõstamaal

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutuli süüdatakse traditsiooniliselt Pärnumaal Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus. Sealt läheb tuli võidupüha paraadile, kust kaitseliidu esindajad selle üle maa laiali kannavad.
Võidutuli süüdatakse traditsiooniliselt Pärnumaal Toris Eesti sõjameeste mälestuskirikus. Sealt läheb tuli võidupüha paraadile, kust kaitseliidu esindajad selle üle maa laiali kannavad. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kaitseliidu Pärnumaa maleva algatusel tähistatakse riigikaitsepäeva võidupühal, 23. juunil Tõhelas ja Tõstamaal, kuhu pärastlõunal jõuab presidendi antud võidutuli.

Võidutule toob paraadilt Viljandist kella 15.30ks kohale Kaitseliidu Kikepera malevkonna pealik major Marek Laanisto ja annab tõrviku Tõstamaa alevikus üle maa- ja vallavanemale.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Mehis Born rääkis, et riigikaitsepäeva üritused algavad Tõhela külas kell 11 mälestuskivi avamisega kolonel Karl-Johann Lauritsa kodukohas.

Omaaegsest Tõhela algkooli õpetajast sai Vabadussõja eel Pärnu Kaitseliidu ülem ja linna komandant. Vabadussõja järel õppis ta Prantsuse kõrgemas sõjakoolis, oli Eesti kaitseväe luureülem ning määrati 1939. aastal sõjavägede õppeasutuste ülemaks. Punapöörde järel Laurits arreteeriti ja mõrvati.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva vedamisel, Tõhela külaseltsi toetusel ja kohaliku koduloolase Vaike Hangu abil ongi paigaldatud maakivi kolonelile pühendatud mälestustahvliga.

Päev jätkub Tõstamaal aleviku keskväljakul kell 13. Poolteise tunni jooksul on võimalik uudistada relvastuse ja sõdurivarustuse näitust ja enda tegevust tutvustavad Kaitseliidu eriorganisatsioonid. Toimub laskmine paint- ja õhkrelvadest ning kõhutäiteks pakuvad ürituse korraldajad sõdurisuppi.

Kell 14.30 näitavad kaitseliitlased lahinguoskusi ja peavad Tõhela tee ääres liivaseljandikul näidislahingu. Järgneb Kaitseliidu Pärnumaa maleva rivistus, malevapealik tunnustab teenetemedalite ja aukirjadega neid liikmeid, kes eeskuju andva tegevusega on silma paistnud.

Riigikaitsepäeva korraldab Kaitseliidu Pärnumaa malev esimest korda Pärnust väljas, et tutvustada oma tegevust maakonnaski. Vabadusristi kavaleri kolonel Lauritsa mälestuse jäädvustamine andis põhjuse tähistada seda päeva Tõstamaa vallas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles