Kolonel Lauritsat meenutab Tõhelas kivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikaitsepäeval pidasid Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmed Tõstamaa külje all näidislahingut.
Riigikaitsepäeval pidasid Kaitseliidu Pärnumaa maleva liikmed Tõstamaa külje all näidislahingut. Foto: Kaitseliidu Pärnumaa malev

Kaitseliidu Pärnumaa maleva algatusel tähistati riigikaitsepäeva Tõstamaa alevikus ja Tõhela külas, kus 23. juunil avati kolonel Karl-Johann Lauritsa (1892-1941) kodukohas mälestuskivi.

Tõstamaa vallast Mätta talust pärit Vabadusristi kavaler kolonel Laurits oli Eesti kaitseväe luureülem ja määrati 1939. aastal sõjavägede õppeasutuste ülemaks. Punapöörde järel ta arreteeriti ja hukati Tallinnas.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Mehis Born rääkis, et maakivi mälestus- ja teabetahvliga valmis Tõhelast pärit koduloolase Vaike Hangu ja kohaliku külaseltsi abil.

Riigikaitsepäeval pidasid kaitseliitlased Tõstamaalt Tõhela poole viiva tee ääres liivaseljandikul näidislahingu, mis pealtvaatajaile palju põnevust pakkus. Aleviku keskväljakul oli võimalik uudistada masinate, relvastuse ja sõdurivarustuse näitust ning maitsta sõdurisuppi. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles