Kabeliomanik süüdistab linna skulptuurivarguses

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimse Tee matusebüroo omanik Maie Rohumägi näitas auku, kust on skulptuur “Madonna” koos vundamendiga välja kistud.
Viimse Tee matusebüroo omanik Maie Rohumägi näitas auku, kust on skulptuur “Madonna” koos vundamendiga välja kistud. Foto: Urmas Luik

Sillutise tänaval kabelit pidava Viimse Tee matusebüroo omanik Maie Rohumägi ei suuda mõista, kuidas jagus Pärnu linnavalitsuse töötajatel jultumust vedada õhtuhämaruses minema tema kabeli taga olnud dolomiidist kujud, mis on kunagi tehtud Pärnu haigla jaoks.

Tegu ei ole mingi naljaga, sest nagu nähtub politseistatistikast, algatas Pärnu politseijaoskond kriminaalasja, uurimaks, kuhu kadusid 16.–20. mai vahelisel ajal Sillutise 4 hoovist kaks dolomiidist skulptuuri.

Rohumäe arvates on tal õigus vähemasti ühele skulptuurile – naise ja mehe märke kujutavale taiesele „Elu sümbol“. Et maaomanikku teavitamata veeti minema vana haigla hoone taga asuval muruplatsil olnud last imetava naise skulptuur „Madonna“, on Rohumägi arvates aga lihtsalt näotu.

“Mis mõttes tullakse minu maale ja võetakse kaasa, mida tahetakse?” oli Rohumägi nördinud. “Mul on ostu-müügilepingu juures foto, millel on näha „Elu sümboli“ skulptuur, ehk mina pean seda endale kuuluvaks. Olgu teise skulptuuri omandiga kuidas on, see on lihtsalt näotu tulla luba küsimata õhtuhämaruses võõrale kinnistule ja teha seal, mis tahetakse.”

Kabeliomaniku teatel ei pannud ta skulptuuride puudumist esialgu üldse tähelegi, sest selline tegu tundus ilmvõimatu. Kuidas ikka keegi heast peast tonni kaaluva skulptuuri minema veab.

“Kinnistu haldaja Rainer Sardis niitis ükspäev haigla taga muru ja jäi siis vaatama, et midagi on justkui puudu,” kirjeldas Rohumägi kujude kadumise avastamist. “Vaatas, et maja taha on mingi imelik auk tekkinud. Siis taipasime, et kuju „Madonna“ on koos vundamendiga minema viidud. Teine skulptuur oli niimoodi vundamendilt lahti murtud, et kõnnitee äärekivid on paigast ära.”

Kuigi Rohumägi jõudis juba politseisse avalduse teha, selgus ühest telefonikõnest, et linnavalitsus organiseeris skulptuuride vedamise skulptor Rait Pärja ateljeesse renoveerimiseks.

“Need kujud on tehtud omal ajal spetsiaalselt Pärnu haigla jaoks,” selgitas Pärg. “Et haigla on vahepeal kolinud Ristiku tänavale, oli aeg kujudki sinna ümber kolida. Praegu on nad tõesti minu ateljees ja haigla uue hoone juurde proovime kujud välja panna järgmisel nädalal.”

Pärg lisas, et ta on keeletu asjaolust, et asi on antud uurimiseks politseile, kuigi omanik viis lihtsalt minema talle kuuluvad taiesed.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas kinnitas samuti, et mainitud skulptuurid on tõepoolest arvel linnavarana ja Rohumägil ei ole neile õigust.

“Matusebüroole müüdi kabelihoone, mitte skulptuure,” kinnitas Murakas. “Kas see tal pildil on või mitte, ei puutu küll asjasse.”

Matusebüroo omanik lubas aga omakorda, et võitluseta ta vähemasti ühest skulptuurist ei loobu. Ühe taiese hinnaks hindas Rohumägi vähemalt 2000 eurot.

Murakas märkis, et kui politsei on tõesti skulptuuride kadumise kohta kriminaalmenetluse algatanud, teeb uurimine kindlaks, kellel on skulptuuridele õigus ja kellel mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles