Tõhela külaseltsi buss viib nõukogude aega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõhela külaselts arendab ettevõtlust, taastatud buss ja juht Andres Laur sõidutasid hansapäevalisi.
Tõhela külaselts arendab ettevõtlust, taastatud buss ja juht Andres Laur sõidutasid hansapäevalisi. Foto: Urmas Luik

Tõhela külaseltsi buss annab sellega sõitjatele tunda, missuguste reisitingimustega nõukogude ajal leppida tuli, esimesena kogesid seda hansapäevadele tulnud Stade linna delegatsiooni liikmed.

Tõhela ettevõtja, külaseltsi bussijuht Andres Laur rääkis, et Stade, Osnabrücki ja Hammi linna hansapäevalistega korraldatud väljasõidud toimusid turismifirma Reiser, Tõstamaa mõisa ja Tõhela külaseltsi koostöös.

"Sakslased olid vaimustuses, see sõit oli neile nagu ajas tagasi minek," rääkis Laur.

Kunagine Tartu autoremondi katsetehases ehitatud tömbi ninaga buss on üks neljast omasugusest, mis Eesti teedel veel sõidukõlblikuna liigub. Suurim kiirus sellisel sõiduvahendil on 70 kilomeetrit tunnis, sõitjate ust tuleb käsitsi tõmmata-lükata, luugid laes kangiga üles tõsta ja salongis on paarkümmend polsterdamata istekohta.

Reiseri tegevjuht Viivika Orula mainis, et ajastutruuduse huvides kandis reisijuht Liina Käär 1960. aastate stiilis kirjut sitskleiti ja vastavat käekotti ning Tõstamaa rahvamaja juhataja Õnnela Lees mängis sõidu ajal akordioni. Selle muusika saatel võtsid sakslased laulu üles ning vaimustusid neile näidatud kohtadest, peatusest taimetark Mercedes Merimaa juures ja ehedast linnulaulust.

Väljasõidu Tõstamaa mõisa tegid hansapäevade melulinnast ka Venemaa ajakirjanikud ja Veliki Novgorodi ülikooli turismikateedri töötajad, kes peatusid teel Maria ja Ojako talus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles