Pärnu haigla veretalitus toob taaskord doonoritelgid Pärnusse

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti nelja verekeskuse tarbeks soetatud kollane doonoritelk.
Eesti nelja verekeskuse tarbeks soetatud kollane doonoritelk. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu haigla veretalitus koostöös päästeameti ja Kaitseliiduga püstitavad 8.ja 9. septembril Pärnus Martensi väljakule doonoritelgid, kus soovijad saavad teha heateo – loovutada verd.

Tänavu maikuus loovutas Pärnu haigla veretalituse doonoritelkides verd 169 tublit doonorit, kes annetasid kokku 76  liitrit verd. Doonorite sõbralikku perre lisandus 55 esmast doonorit, teatas Pärnu haigla pressiesindaja Eda Amur.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–65 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Eelnevatel päevadel soovitame tarvitada rohkelt vedelikku – vett, mahla või taimeteed. Samuti on soovitav tarbida väherasvast toitu.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Pärnumaa doonorite moto „Soov aidata on kauneim soovide seas“ võtab tabavalt ja lühidalt kokku põhilise, mis on inimesi motiveerinud heategudele ajast-aega – soov kaasinimest aidata.

Doonoritelgi külastamiseks tuleb varuda aega umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni 10 minutit.

Doonoritelke toetavad omapoolsete meenetega või toodetega tosinkond ametit ja ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles