Saugas pügas karistusalune alleepuid kirvega

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauga aleviku südames on kuus kärbitud puud, mis pole tänavu lehtegi läinud.
Sauga aleviku südames on kuus kärbitud puud, mis pole tänavu lehtegi läinud. Foto: Urmas Luik

Sauga vallast tuli eile hommikul toimetusse mees, kes, pisar silmanurgas, kirjeldas, kuidas alevikus oli keegi noori pärnapuid püganud: kirvega, hoolimata ja oskamata.


Ja nõnda oligi. Alevikus Tallinna-Pärnu maantee servas lookleva asfalditud jalgtee servadesse istutatud noorte pärnade õlavarrejämedustel tüvedel olid näha noorte harude raiumise jäljed.

Õiglust jalule seades olgu öeldud, et mõni madal haruoks oli siiski saetud. Kuid kas saehammaste nüriduse tõttu või saagija võhmapuuduse pärast polnud oksad iga kord lõpuni saetud, vaid puukoort lahti rebides tüve küljest kistud.

Kohaliku rahva jutu järgi oli kõnealuses paigas toimetanud üks noormees.

Sauga vallavalitsuseski polnud pärnade kallal toime pandud brutaalsus teadmata.

“Sellel alleel tegi töö ühiskondliku kasuliku töö karistust kandev noormees,” teatas vallavanem Vello Tiidermann. “Oleme selliste teeneid vallas varemgi kasutanud, enamasti küll koristustöödel. Konkreetsel juhul on vallavalitsuse viga ainult see, et me ei osanud arvata, et üks maapoiss nii rumalalt puude kallale läheb.”

Tiidermann kinnitas, et niipea kui kõmu noore allee kallal toorutsemisest vallamajja jõudis, saadeti kirvepoiss kus seda ja teist.

Vallavanem ütles sedagi, et tema andmeil oli noormehele antud käsk läbi raiuda või lõigata üksnes kasvud, mis maapinnalt ümber tüvede üles on tõusnud, aga kirvemees võtnud omal algatusel suurema tüki ette ja asunud pärnade tüvesidki kirvega laasima.

Eile hommikul räsitud alleel kurvalt jalutanud kohalik pensionär rääkis, et tema teadvat juba lapsepõlvest: puude tagasilõikamisel tuleb armistuvad kohad katta savi- või värvikihiga, “et puud ei nutaks”.

Sauga vallavanem lubaski kirvega kujundatud noored puud lasta hoolega üle vaadata ja armistuvad kohad vahatada, nii nagu peab.   

Samal ajal tundub kõrvaltvaatajana, et Sauga alevikus pole kirves puude tagasilõikamisel tundmatu tööriist varasematestki aegadest. Sellest kõnelevad kuivanud kirvejäljed mitmel tugevasti armistunud vanal puutüvel Sauga aleviku pärnaalleedel.      

Näide sellest, mida oskamatu ümberkäimine puudega teha võib, on Sauga aleviku südames lasteaeda piirava tara ääres. Seal kiratseb jõulise haruokste tagasilõikamise tagajärjel kuus täiskasvanud lehtpuud, mille liiki on raske hinnata, sest need pole enam lehte läinud.

Nende kuue puu kohta Tiidermann midagi öelda ei osanud ja vallavalitsuse majandusnõunik, kes selliste asjadega vallavanemast otsesemalt tegeleb, on praegu puhkusel. See seletab ehk asjaolu, et vallavanem kuulis kirvetööst noorel pärnaalleel kaebajate, mitte oma nõuniku suust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles