Koonga külas valmis maakonna esimene ringristmik

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja tee sõlmes Koonga külas valmis maakonna esimene ringristmik, selle betoonist sillutuskividega ringi viimistles reedel OÜ Kraniit oma töömeestega.
Nelja tee sõlmes Koonga külas valmis maakonna esimene ringristmik, selle betoonist sillutuskividega ringi viimistles reedel OÜ Kraniit oma töömeestega. Foto: Urmas Luik

Ligi kahe ja poolesaja elanikuga Koonga külas valmis ringristmik, mis on esimene kolmest, mida sel aastal Lääne regionaalse maanteeameti tellimusel maapiirkonnas rajatakse.


Lõpetamisel on Jänesselja ja Paikuse valgustatud ringristmiku ehitus. Neist esimese rajamisele kulub 8,7 miljonit, peatöövõtja on Tallinna Teede AS ja tähtaeg niisama hästi kui käes.

Teist ehk Paikuse-Seljametsa ristmikku ehitab OÜ Magistraal ja sellele kulub 3,9 miljonit krooni. Töö tuleb tellijale üle anda paari nädala pärast ehk 25. septembriks.

Ohutu ja lihtne

Koonga valla keskuses Koonga külas ringristmiku väljaehitamine maksis kolm miljonit krooni, rajatis hõlbustab liiklemist nelja tee ristis. Neist üks tuleb Kalli poolt, teine suundub Mihklisse, kolmas Pärnu-Jaagupisse ja neljas Ahastesse.

“Ohutus on peamine, mille oleme saavutanud. Ajasime teedevalitsusega aastaid selles suunas asju ja nüüd on ristmik välja ehitatud, ilus ja korraliku lahendusega,” mainis sealkandis igapäevane liikleja, Koonga vallavanem Andres Hirvela.

Koonga ringristmikul panid reedel enne teemärgistamist viimaseid betoonist sillutuskive paika OÜ Kraniidi töömehed.

“Kaks nädalat oleme siin kive ladunud, selle keskmise rõnga sisse mahtus ligi 20 tonni kive, välja jääb kolm sentimeetrit, maa sisse läheb 30,” viitas kivitöömeister Ivar Lasn liivaga ülepuistatud alale. “Liiv läheb kivide vahele peitu,” mainis ta.

Lasna sõnutsi on ringristmike ehitamine maakonnas “suht uus hullus, mis teeb liiklemise loogiliseks”.

Vallavanem Hirvela rääkis, et varem oli teede sõlmes bussipeatuse juures tee kuusehekiga piiratud. Ja nii kitsas, et kui korraga seisis seal kaks ühissõidukit, ühel nina linna, teisel maa poole, ei näinud vallamaja poolt tulles möödasõidul võimalikku vastutulijat.

“Päris õnnemäng oli, nüüd sunnib ring kiirust maha võtma, hooga sealt enam läbi ei sõida,” nentis Hirvela.

Mainitud kolm esimest ringristmikku on osa riigiteede remondist, mida Pärnu maakonnas Lääne regionaalse maanteeameti tellimusel tänavu tehakse.

Kolm ringi

Suurim ettevõtmine on Rabaküla-Ristiküla vahelise 12,6 kilomeetri pikkuse teelõigu uuendamine, mille lepingujärgne maksumus on ligi 40 miljonit krooni. Peatöövõtja on AS TREF ja tähtaeg 5. oktoober.

Riigile kuuluvaid kruusateid on remonditud 47 kilomeetrit, pindamist on tehtud 91 kilomeetril. Mahukaim sillaremont käib Audru sillal. Seejärel pääsevad üle ajaloolise, 100 aasta vanuse betoonrajatise turvaliselt nii jalgsi kui sõidukiga liiklejad. Silla tellijale üleandmise tähtaeg on 25. oktoober.

Ringristmike kohta ütles Lääne regionaalse maanteeameti direktori asetäitja Margus Eisenschmidt, et need lisavad seni ohtlikes teedesõlmedes turvalisust ja on suurema läbilaskevõimega kui näiteks foorid varastel hommiku- või hilistel õhtutundidel.

Selleks aastaks eraldati riigiteede remondiks Pärnu maakonnale riigieelarvest 70 miljonit ja Euroopa Liidu regionaalarengu fondist 40 miljonit krooni.

Tuleval aastal ei ole plaanis ühtegi ringristmikku maakonda juurde ehitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles