Järvesalu protsess liigub kokkuleppemenetluse poole

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtualused Raivo Fridolin ja Vello Järvesalu eile hommikul enne istungi algust.
Kohtualused Raivo Fridolin ja Vello Järvesalu eile hommikul enne istungi algust. Foto: Ants Liigus

Vello Järvesalu ja Raivo Fridolini üle peetaval kohtuprotsessil tehti kuni kella 13ni vaheaeg, et Oma Ehitaja saaks Järvesalu ja Fridoliniga kahjude hüvitamise kokkuleppe sõlmida.
 


Kell 12 lähevad Oma Ehitaja esindajad koos Järvesalu ja Fridoliniga notar Marje Jürioja juurde, et sõlmida kahjude hüvitamise kokkulepe. Selle sisu polnud Oma Ehitajat esindav advokaadibüroo LEXTAL jurist Oliver Nääs nõus avaldama.

Estonia termide ehitamise kattevarjus naistuttava Veronika Jürimäe maja renoveerimist korraldanud Fridolin ja Järvesalu tekitasid Oma Ehitajale veidi üle 780 000 krooni suuruse kahju. Kinnitamata andmetel võtab Fridolin kohustuse tasuda sellest kuue kuu jooksul 350 000 krooni.

Kui palju maksab Järvesalu, pole teada. Järeldus, et tema tasuda oleks 780 000 kroonist ülejäänu, oleks vale, sest Oma Ehitaja võib raha kättesaamise huvides väiksema summaga leppida.

Pärast Oma Ehitaja ning Fridolini ja Järvesalu vahelist kokkulepet on Oma Ehitaja valmis tsiviilhagi tagasi võtma ning kui kohtualused sellega nõus on, võidakse kell 13 jätkuval kohtuprotsessil kaaluda kokkuleppemenetlust.

Kokkuleppemenetluses lepitakse karistus prokuröride ja süüdistatavate vahel kokku. Erinevalt lihtmenetlusest ei tähenda see automaatselt karistuse kolmandiku võrra vähendamist, pigem on kokkuleppemaa karistuse alam- ja ülemmäära vahel.

Karistusseadustik näeb suures ulatuses omastamise eest ette rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse, dokumendi võltsimise eest rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse ning võltsitud dokumendi kasutamise eest rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab endist Pärnu linnapead ja taastusravikeskuse Estonia juhatajat, mõjukat reformierakondlast Vello Järvesalu omastamises, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Süüdistuse järgi tasus Estoniat juhtinud Järvesalu ettevõtte raha eest isiklikke kulutusi ja võltsis kaht arvet.

Veel süüdistatakse Järvesalu selles, et tema vedamisel pani Estonia terme ehitanud Oma Ehitaja projektijuht Raivo Fridolin toime omastamise. Süüdistuse järgi on 2007. aasta oktoobrist 2008. aasta maini ehitusfirma kuludesse kantud ja ettevõtte poolt tasutud Estonia termide ehitamise kattevarjus üle 780 000 krooni, mis tegelikult on seotud Järvesalu tuttavale kuuluva maja renoveerimisega.

Fridolinile on esitatud süüdistus, et ta omastas Järvesalu huvides Oma Ehitaja vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles