Kalafarmi kurblugu ilmestavad tülid

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani finantsist Karsten Ree üritab Audru kalafarmi projektist taganeda. Taani majandusleht Borsen nimetas oma eilses numbris kalafarmi Ree Balti seikluseks.
Taani finantsist Karsten Ree üritab Audru kalafarmi projektist taganeda. Taani majandusleht Borsen nimetas oma eilses numbris kalafarmi Ree Balti seikluseks. Foto: Repro

Eilne Äripäev kirjutas, et Audru kalafarmi arendanud FjordFresh Holding ASi üks omanikke, Taani ärimees Karsten Ree süüdistab firma endisi juhatuse liikmeid Thorben Nielsenit ja Alar Opparit pettuses.

Pettuse sisu olevat Ree järgi tema FjordFresh Holdingule antud 1,6 miljoni euro (25 miljonit krooni) sihipäratu kulutamine. Ree sõnutsi saanud ta petta juba sellega, et kalafarmile vajaliku maa eest maksti 10-12 miljonit Eesti krooni, kuid talle öeldi sama summa Taani kroonides.

Nielsen ütles Äripäevale, et Ree süüdistused on jama, ja kordas sama Pärnu Postimehele. Reelt saadud laenuraha kasutati Audru vallas maa ostmiseks, detailplaneeringu tellimiseks ja õigusabiks. Samuti on sellest rahast tasutud kalafarmi arendamise koosolekutel osalenute komandeeringukulusid. Oma sõnade kinnituseks klõbistas Nielsen kalkulaatoril ja näitas, et laenust peaks olema kasutamata veel umbes 92 000 eurot.

Kui Äripäev kirjutas, et Karsten Reele tuli üllatusena Oppariga sõlmitud leping kuupalgaga 10 000 eurot (156 460 krooni), siis Pärnu Postimehe küsimuse peale täpsustas Nielsen e-kirjas, et sellist raha maksti kuus osaühingule Visand, mis kuulub Alar Opparile.

Taani ärileht Borsen pühendas eilses numbris Audru kalafarmile terve külje. Kuigi Ree leiab, et tema kaasinvestorid Eesti projektis on teda petnud, teeb ärimagnaadi olukorra keeruliseks 27. veebruaril 2009 allkirjastatud nn letter of understanding (kirjalik kokkulepe), millega Ree on lubanud investeerida projekti 35 miljonit eurot. Nüüd üritab Ree, kellel teiste asjaosaliste arvates pole arendusse panustamiseks piisavalt raha, oma allkirjast taganeda. Õigusfirma Gorrissen Federspiel on kinnitanud, et kokkulepe pole ajaliselt piiratud ning selle saab pöörata Ree vastu.

FjordFresh Holdingu ajutise pankrotihalduri Andrus Õnniku hinnangul on firma teadaolevad võlad 46,9 miljonit krooni, varade väärtus vaid 5,6 miljonit.

Alar Oppar on Äripäevale öelnud, et Pärnu maakohus ei pruugi FjordFresh Holdingu pankrotti välja kuulutada. Sama võimalust on nimetanud Pärnu Postimehele Nielsen.

Kohtu otsus selgub täna pärastlõunal. Missugune otsus ka ei tuleks, selge on, et Audru kalafarmi arendamise saaga sellega ei lõpe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles