Linna ilmestavad värvikad prügikastid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19 värvitud prügikasti Tammsaare puiesteel ja linnavalitsuse kõrval pargis on kõik erinevate piltidega.
19 värvitud prügikasti Tammsaare puiesteel ja linnavalitsuse kõrval pargis on kõik erinevate piltidega. Foto: Ants Liigus

Pärnu linna noortekogu vedamisel võõpasid kunstikooli lapsed linnas 19 prügikasti rõõmsatesse värvidesse, plaanis on veel kolme prügikasti värvimine.

Pänu linna noortekogu esimehe Andraš Tšitškani selgitusel korraldas noortekogu kevadel prügikastide värvimiseks kõigis Pärnu koolides disainikonkursi, kuhu laekus üle 100 töö. Suvel valiti välja võidutööde kavandid ja möödunud nädalal alustati värvimisega. Praeguseks on rõõmsailmeliseks muudetud 19 prügikasti Tammsaare puiesteel ja linnavalitsuse hoone kõrval pargis. Lähiajal värvitakse veekindlate värvidega üle kolm prügikasti Ülejõel.

“Joonistused peegeldavad lapsemeelt. On kujutatud päikest, lilli, liblikaid, lepatriinusid,” loetles Tšitškan. Vanema kooliastme õpilased kujutasid oma kavanditel abstraktset ja keskkonnatemaatikat, näiteks on ühel prügikastidest nina, mis tõmbab prahti sisse.

Noortekogu esimehe jutu järgi tekkis idee prügikastid silmatorkavaks muuta arutelul, kus leiti, et kuigi linnal ei piisa raha uute ega ilmekate kastide muretsemiseks, saab vanad vähese vaevaga üle värvida. Eesmärgi elluviimiseks kirjutati projekt, mis sai positiivse rahastamisotsuse Swedbanki “Tähed särama” programmist.

Loa prügikastide kujundamiseks andis Pärnu linnavalitsus. “Tihti pole prügikastide ümbrus kõige esteetilisem vaatepilt ja ehk peakski jääma tagasihoidlikuks, kuid noortekogu idee mõte on just tõmmata tähelepanu prügimajandusele,” selgitas linnakunstnik Janno Poopuu. “Kui need on kirevaks dekoreeritud, hakkab kast ehk paremini silma nendele, kes vajavad prügipanekuks kohta.”

Poopuu arvates on tervitatav, et värvimismõte tekkis noorte initsiatiivil.

Ehkki prügikastide kujundamine pole lõppenud, valmistab noortekogu ette juba järgmisi projekte. Jõulude ajal kavatsetakse pimedatel linnatänavatel jagada inimestele helkureid, et nad liikluses nähtavad oleksid.

Samuti on soov jätkata mulluse algatusega paigaldada kõigisse Pärnu ootekojata bussipeatustesse linnabusside sõidugraafikud. Läinud aastal pandi neist esimene Raba peatusesse, kus see tänini ülal on.

“Praegu paneme kokku eelarvet ja varsti esitame projekti. Kui see läbi läheb, tulevad ka graafikud,” kinnitas Tšitškan.

Tänavu muutus seni viie liikmega töötanud noortekogu kuueliikmeliseks, sest peale Pärnu gümnaasiumide esindajate otsustati üks koht eraldada üliõpilastele, et nendegi hääl linnas kuuldavaks muutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles