Kohus teeb tuleval nädalal otsuse Pärnu soojahinna osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum Termesti koostootmisjaam Pärnus.
Fortum Termesti koostootmisjaam Pärnus. Foto: Ants Liigus

Tallinna halduskohus teeb järgmise nädala teisipäeval otsuse, kas Pärnu soojatootja Fortum Termest võib hinna tõstmisele loota või mitte.

Fortum Termest esitas mullu aprilli lõpus konkurentsiametile taotluse soojuse piirhinna tõstmiseks 789,75 kroonini megavatt-tunni eest. Tolle aja hinnaga võrreldes soovis Fortum 15 protsenti kõrgemat hinda, sest soojuse müügihind oli siis 686,30 krooni megavatt-tunni eest, selgitas BNSile konkurentsiameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits.

Konkurentsiamet ei kooskõlastanud Fortumi küsitavat hinda mullu novembris, kui Pärnu võrgupiirkonna soojuse piirhind oli oktoobri seisuga olnud 598,61 krooni megavatt-tunni eest. See tähendab, et mullu oktoobris oli hind 32 protsenti madalam taotletust.

Uulitsa sõnul oli eitava otsuse peamine põhjus tegevuskulude kasv 76 protsenti.

Ettevõte läks konkurentsiameti vastu kohtusse ning Uulitsa sõnul on otsust oodata 16. novembril ehk tuleval teisipäeval.

Praegu on Pärnu võrgupiirkonnas soojuse piirhind 649,14 krooni megavatt-tunni eest. Fortum on oma hiljutises pressiteates ise Pärnu soojahinda nimetanud riigi üheks madalamaks. Fortum Termesti juhatuse esimees Margo Külaots nimetas ettevõtte hindu väga konkurentsivõimelisteks.

Fortum kavatseb Pärnus selle aasta lõpus käivitada uue, 1,35 miljardit krooni maksva soojuselektrijaama, mis kasutaks kütusena puiduhakmeid, puidujäätmeid ja freesturvast.

Soome Fortumi kontserni kuuluv ja Eesti eri paigus peamiselt soojusenergiat ja maagaasi müüv Fortum Termest AS oli mullu 16,1 miljoni krooniga kasumis, 2008. aastal oli ettevõte 21 miljoni krooniga kahjumis.

Fortum Termesti müügitulu kahanes eelmisel aastal võrreldes 2008. aastaga üheksa protsenti 538 miljoni kroonini.

Aastavahetuse seisuga on Fortum Termesti jaotamata kasum 197,6 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles