Maarjakodu taotleb seadusetähe muutmist

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Pärnu erivajadustega noortele koduks mõeldud Karja 12 avamine viibib, sest MTÜ Maarjakodul puudub selleks tervisekaitseameti nõusolek.

„Kuna tahtsime hakata taotlema ööpäevaringse hoolduse tegevusluba, oli vaja, et dokumendi annab tuletõrje ja ka tervisekaitse,” selgitas Maarjakodu juhataja Hiie Martinson. „Tervisekaitse aga ei saa meile dokumenti anda, sest neil on ees sotsiaalministri määrus, kus on öeldud, et kui on ööpäevaringne erihooldus, peab olema eraldusruum.”

Eraldusruum peab määruse „Tervisekaitsenõuded erihoolekandeteenustele ja eraldusruumile” põhjal olema asutuses, kus on kohtumääruse alusel ööpäev läbi erihooldusteenust saama suunatud, sügava liitpuude või ebastabiilse remissiooniga isikuid.

Heade mõtete tuba

Maarjakodus pole nimetatuist esimesi, teisi ega kolmandaid. Seepärast on eraldusruumi asemel kavandatud heade mõtete tuba ehk helikindel ruum, kus oleks vesivoodi ja võimalus valida värvi-, heli- või muusikateraapia vahel, ning kuhu ei viida, vaid minnakse heameelega üksi olema.

„Meil on Downi sündroomiga noored, kes on väga rahulikud ja rõõmsameelsed,” tõdes Martinson. „Need 20 aastat, mis ma neid tunnen, pole kellelgi agressiivsuse hoogu olnud. Mis ei tähenda, et seda ei võiks juhtuda: meist igaühel võib ühel hetkel krõps käia, kuid ega me seepärast omale koju kartserit tee.”

Määrus muutub

Et määruse kõnealune paragrahv sirgemaks rääkida, plaaniti minna sotsiaalministri jutule, ent enne mõtte realiserumist jõudis Hanno Pevkur ise pärnakate juurde.

Kohtumisel oli Maarjakodu rahval hea meel kuulda, et minister on nendega ühel nõul, seega kujunes mõttekaaslaste arutelu tuumakaks.

„Tegime ministrile pöördumise, et määruse seitsmendas paragrahvis oleks otstarbekas teha väike muudatus, et käsitletud oleks needki, kes on rahumeelsed,” meenutas Martinson. „Minister lubas selle oma töökoosolekul ette kanda ja parandust peaspetsialist Maarja Kraisiga arutada.”

Kohtumisel tõdes sotsiaalminister, et võõrustajate ettepanek väärib kaalumist. „Mulle isiklikult meeldib paindlikum lähenemine ka erihoolekandes,” märkis Pevkur. „Arutame kindlasti tehtud ettepanekut lähiajal ministeeriumis ja loodame kujundada seisukoha ettepaneku rakendamiseks või mitterakendamiseks.”

Paraku ei muudeta määrusi üleöö ja nii kulub kõnealuse seadusetähe muutmisele vähemalt poolteist kuud. Seega võib Maarjakodu Karja 12sse kolida alles tuleval aastal.

„Need poolteist kuud peame ehk veel kuidagi vastu, aga meil on parasjagu kiire ka: noored tõesti ootavad oma elamist,” kinnitas Martinson. „Juba aasta aega ei ole muud, et “kui kaugel Karja juba on, kas võib hakata asju pakkima?”.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles