Pärnu SINA noored hakkavad oma ideid ellu viima

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SINA noorte viies lend.
SINA noorte viies lend. Foto: Erakogu

Sügisel tegevust alustanud Pärnu SINA (Suured Ideed Noorte Algatusel) noored on pea iga nädal toimuvates töötubades algatanud kuus sotsiaalse suunitlusega projekti.

Pärnumaa Kodukandi noored Geidi, Mailis ja Paul on algatanud projekti “Külma ilmaga südamed soojaks”, mille eesmärk on tõsta inimeste positiivsust, pakkuda vaheldust igapäevaelus ja langetada nende stressitaset.

“Nii soovivad Kodukandi noored tuua lastekodulaste päeva veidike päikest ja pakkuda kodutute loomade varjupaigale abi igapäevastes tegemistes,” tutvustas SINA noorte Pärnumaa koordinaator MarikaValter, kelle sõnul plaanivad noored külastada lastekodu ja mängida koos lastega ning aidata Pärnu kodutute loomade varjupaika vabatahtliku tööga.

Valtri jutu järgi on neil kavas korraldada Pärnu tänavatel aktsioone, näiteks jagada külma ilmaga sooja teed ja piparkooke. “Neid toredaid noori võib kohata Pärnus juba enne jõulupühi,” lubas Valter.

PUNT on esindus, mis pakub uusi sõpru ja lahedaid tegevusi noortele vanuses 12-16 aastat. Selle taga on Pärnu kolledži, Sütevaka humanitaargümnaasiumi ja Vanalinna põhikooli noored, kes soovivad tõsta noorte enesehinnangut ja arendada suhtlemiseoskust.

“Selleks korraldavad nad noortele töötubasid, kus neid ootavad ees naeratav Helen, pühendunud Laura, südamlik Kelli, rõõmsameelne Keidi, hulljulge Victoria, taibukas Mari-Liis ja hooliv Maarja,” iseloomustas Valter.
Kolmas projekt, “Noor Artur” on mõeldud Pärnu linna noorte vabaajategevuse arendamiseks ja selle eesmärk on luua uuenduslik noortekeskus kaubanduskeskusesse.

Valtri ütlust mööda on selle projekti vastu suurt huvi tundnud mitu suuremat kaubanduskeskust Pärnus. “Noortel on kavas kevadvaheajal avada ostukeskustes noortekeskuse demoversioon,” teadis Valter.

Projekti “Noor Artur” veavad Arvo ja Rudolf Gustav Raeküla koolist, Kasper Vanalinna põhikoolist ning vabatahtlikud Kärt ja Terje.

“Hea on tõdeda, et Vene gümnaasiumi noored võtavad SINA programmist aktiivselt osa,” rõõmustas Valter, kelle sõnade kohaselt soovivad nad oma projektiga koguda raha, et aidata Pärnu loomade varjupaigas elavate loomade elu paremaks muuta ja toetada loomade tarbeks vajalike ravimite ostmist.

“Selleks on neil kavas korraldada koos Pärnu linnas tegutsevate kooride ja tantsutruppidega suur heategevuskontsert,” vahendas Valter vene noorte kavatsusi.

Ülejõe gümnaasiumi, Vanalinna põhikooli ja Pärnumaa kutsehariduskeskuse noored algatasid projekti PIKK – Pärnu Iseseisev Keeltekeskus. Neil on kavas avada Pärnus keeltekeskus, mis tegeleb võõrkeelte tasuta õpetamisega nii noortele kui vanematele.

“Mõte on õpetada PIKKis peale paljude maailma keelte näiteks viipekeelt,” andis Valter teada.

Valtri selgituse kohaselt on pilootprojektina on kavas keeltekeskus ellu viia 2011. aasta kevadel kolmekuulise koolitusprogrammina, mille on kooskõlastanud oma ala spetsialistid.

“Noored on kogunud oma ideele ligi sada toetajat ja ennemjõule soovivad nad korraldada teemakohased küsitlused nii Pärnu koolides kui kaubanduskeskustes,” avas Valter noorte plaane.

Pärnu linna noortekogu esimehe, ühisgümnaasiumi abituriendi Andraš Tšitškani eestvedamisel sündis aga ideepank, mille eesmärk on luua veebikeskkond, kuhu saaks koondatud kõik Eesti noortekogude head mõtted ja ideed.

Täpsemalt on selle all mõeldud noortekogude kõiki tehtud ja käsilolevaid tegemisi, samuti neid mõtteid, mis plaanitud edaspidiseks. Peale selle saavad noortekogud lihtsasse andmebaasi koondada need ideed, mida käiku lasta ei kavatseta.

“Selline ideederikas keskkond annab noortekogudele üle Eesti võimaluse haarata kinni mõne teise noortekogu heast mõttest ja seda oma kodukohaski ellu viia,” rääkis Valter.

Iga projektimeeskond on saanud endale abiks pikaajaliste juhtimiskogemustega ja laia teadmistepagasiga mentori.

SINA noorte Pärnumaa koordinaatori sõnul tuleb sel laupäeval taas töötuba, kus külalisesineja on Raimo Ülavere. “Sedapuhku on see Tallinnas ja mõeldud spetsiaalselt tiimijuhtidele,” täpsustas Valter ja lisas, et varem Tallinnas Rocca al Mare koolis toimunud kolmepäevasel SINA suurkoolitusel osales üle Eesti ligi 200 koolinoort.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles