Katuselt kukkunud lumi lõhkus peatuses seisnud takso

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Hommiku tänaval seisnud taksole kukkus kesköö paiku kõrval asuva maja katuselt peale lumehunnik, mis lõhkus auto esi- ja küljeklaasi ning lömastas katuse.
Pärnus Hommiku tänaval seisnud taksole kukkus kesköö paiku kõrval asuva maja katuselt peale lumehunnik, mis lõhkus auto esi- ja küljeklaasi ning lömastas katuse. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna kesköö paiku varises Pärnus Hommiku tänaval seisnud taksole maja katuselt peale lumehunnik. Taksos istunud juht pääses tõsisemate vigastusteta, saades purunenud klaasist vaid kätele kriimud.

„Seisin taksopeatuses ja lugesin lehte, kui järsku käis igavene pauk. Nagu maavärin,“ kirjeldas lumehunniku alla jäänud takso juht. „Korraga olid süli ja kabiin lund täis.“

Mehe sõnade kohaselt ta ise suurt viga ei saanud – klaasikildudest olid kätel küll kriimustused ja sulejope lõikasid killud katki, kuid see polevat märkimist väärt. „Hea, et terveks jäin. Ei taha mõeldagi, mis võinuks juhtuda, kui mina või keegi teine oleks takso kõrval seisnud,“ lausus ta.

Varises mitusada kilo lund

Auto kõrval seisnule oleks katuselt prantsatanud lumega pihtasaamine kurvalt lõppenud. Õnneks võttis löögi arvatavasti mitmesajakiloselt lumehunnikult endale Ford Mondeo, millel purunes esi- ja küljeklaas ning vajus sisse katus. „Lund võis olla paarsada kilo või enamgi,“ arvas taksojuht.

Mehe jutu järgi kulus tal ning appi tõtanud pojal ja kolleegidel tabamuse saanud sõiduki lumehunnikust väljakaevamiseks mitukümmend minutit.

Et auto liikumismehhanismid jäid õnnetuses terveks, õnnestus juhil lömmis katuse ja katkise esiklaasiga Fordiga sõita varingupaigast Ülejõe linnaossa koduhoovi.

Taksojuhi sõnutsi pole teada, kui kauaks ta sunnitud puhkusele jääma peab ja seeläbi kahju kannab, „Kahju on suur, auto ju seisab,“ arvas ta.

Taksojuhi väitel oli autol kaskokindlustus ja selle remondiga tegeleb edasi kindlustusfirma.

Rüütli 40, millelt lumi masinale varises, kuulub Pärnu linnale.

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna korrakaitseteenistuse juhataja Reet Salmu sõnade kohaselt pole siinse munitsipaalpolitsei järeltulija lumiste või jääpurikais katuste kohta sel talvel ühtegi väärteomenetlust algatanud.

Salmu kinnitusel on korrakaitseteenistus hoonete omanikke purikatest või suurest lumehulgast teavitanud ja pärast seda on majaperemehed ohu likvideerinud.

Teenistus on saanud mitu kaebust, kui kõrvalmaja katuselt on lumi kellegi kinnistule varisenud.

Rüütli 40 lumevaringu suhtes korrakaitseteenistus Salmu kinnitusel väärteomenetlust ei algata.

Mida teha, kui kindlustus puudub?

Eile Hommiku tänaval lume alla jäänud taksol oli kaskokindlustus, mis sõiduki remondi peaks korvama. Aga mida teha siis, kui vara on saanud kannatada ja otsest kindlustust niisuguse õnnetuse vastu tehtud pole?

Kindlustusfirma If kahjukäsitleja Ave Veldi sõnutsi tuleks fikseerida koht ja sündmus. „Parim viis selleks on võtta ühendust territooriumi omaniku või valdajaga. Ühistute puhul saab andmed trepikodade infotahvlitelt,“ soovitas Velt.

Kui vara valdajat ei saa tuvastada, tuleks võtta ühendust politseiga ja võimalusel sündmuskohal fotosid teha. „Need on alati abiks juhtumi asjaolude ja kahjustuste kindlaks tegemisel,“ selgitas kahjukäsitleja.

Kahju korvamise nõude peab Veldi väitel alati esitama kirjalikult. „Nõudesse tuleks märkida oma kontaktandmed, info toimunu kohta ja see, millist kahju teie vara või te ise olete saanud,“ õpetas ta.



Kas teadsite, et ...

 Liikluskindlustus hüvitab õnnetuses viga saanud inimese ravikulud ja palga, kui kannatanu peab pikaks ajaks töölt kõrvale jääma. Samuti hüvitab liikluskindlustus püsiva puude tekitamisega tehtud kahju.

 Kui avariis saavad kannatada autos olnud kallid asjad, nagu sülearvuti või pagasiruumis olnud uus teler, mida parasjagu poest koju sõidutati, kannab needki kulud liikluskindlustus.

Andmed: If Kindustus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles