Qualitexi laienemine sõltub töölistest

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näidiste õmblejana töötav Ursula Mängel võib juurde saada 15 ametikaaslast.
Näidiste õmblejana töötav Ursula Mängel võib juurde saada 15 ametikaaslast. Foto: Ants Liigus

Tööd saab 26 oskustöölist. Qualitex soovib avada õmblustsehhi, ent leida vajalikul hulgal sobivaid töötajaid Sindist ja Pärnust peab ettevõte vähe tõenäoliseks.

Trikotaažrõivaid tootev ja müüv Qualitex tahab avada Sindis nõukogudeaegse 1. detsembri nimelise vabriku tootmishoones õmblustsehhi, kuid vajab selleks õppinud meistreid: 15 õmblejat, nelja juurdelõikajat ning tehnoloogi ja rõivakonstruktorit.

Peale nende on vastses tsehhis tarvis kolme abitöölist, kontrolöri ja tööjuhti, kellelt samuti eeldatakse tööstustootmise kogemust.

Tõsiselt võetav üritus

Qualitexi juhatuse liige Sulev Lipp pidas ootustele vastavate inimeste leidmist vähe tõenäoliseks ega kinnitanud seetõttu, et õmblustsehh Sindis kindlasti avatakse.

“Saame seda teha ainult siis, kui meil õnnestub tööle võtta täiskomplekt oskustöölisi,” selgitas Lipp, miks ta on firma laiendamise suhtes lubadustega ettevaatlik.

Ürituse tõsiselt võetavusest annab siiski märku Pärnu Postimehes 11. jaanuaril ilmunud Qualitexi tööpakkumise kuulutus, kus on reas nii pakutavad ametid kui palgatavate tööliste arv.

“Kuna me ei ole väga kindlad, et meil õnnestub vajalikul hulgal õmblejaid ja juurdelõikajaid palgata, nimetagem meie katset siinse tööturu kompimiseks,” oli Lipp tagasihoidlik. “Kuid kui me need inimesed kokku saame, siis uue tsehhi ka avame.”

Qualitexi tööpakkumise kuulutuses on avalduse esitamise tähtaeg 20. jaanuar, kuid Lipp kinnitas, et isegi kui lubatud tähtajaks kõiki tarvilikke inimesi kokku saada ei õnnestu, pole Sindis õmblustsehhi avamise plaan Qualitexile lõplikult läbi kukkunud.

“Sobivate inimeste andmed jäävad meile alles ning kui meil õnnestub vajalik hulk õmblejaid kokku saada, võtame nendega ühendust ja kutsume tööle,” lubas Lipp.

Üle 100 töötaja

Trikotaažkangaid ja -rõivaid tootev AS Qualitex loodi 1996. aastal Sindis ja kuulub rahvusvahelisse Tolaram Gruppi.

Qualitex annab praegu Sindis tööd 133 inimesele.

“Päevas toodame 7,5 tonni puuvillast või puuvillasegust kangast,” tutvustas Lipp firmat. “Valmisriiete õmblustöö ostame praegu täielikult sisse oma allettevõtjatelt, kuid kliendile müüme tooteid nii-öelda protsessi algusest lõpuni: lõngast teeme kanga, kanga viimistleme, värvime, teeme lõiked vastavalt kliendi joonistele, õmbleme ja müüme valmistooted.”

Lipp selgitas, et kuna puuvill on üks strateegilistest toorainetest, sõltub ettevõttes kavandatav tootmise laiendamine peale tööjõu olemasolu maailmaturu kõikumisest.

“Praegu on puuvilla turuhind väga kõrge, kuid märgid näitavad, et võib-olla juba aasta teises kvartalis hakkavad need langema, mistõttu oma õmblustsehhi avamiseks oleks õige aeg,” märkis ta.

Kogu ettevõtmine sõltub nüüd töölistest. “Rõivakonstruktori võtaksime tööle kas või hommepäev, kuid seni pole inimest leidnud,” ütles Lipp, õigustades oma umbusku rõivatööstusesse vanast kangrute linnast Sindist tööjõudu leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles