Rahanappuse seljatanud “Proovika” lõppkontsert ootab lahendust

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal tunnistas þürii Pärnumaa noortebändide konkursi “Proovikas” võitjaks Twins Inc.-i.
Eelmisel aastal tunnistas þürii Pärnumaa noortebändide konkursi “Proovikas” võitjaks Twins Inc.-i. Foto: Ants Liigus

Populaarset noortebändide konkursi “Proovikas” lõppkontserti rahanappusel ärajäämine enam ei ähvarda, sest üritus leidis endale uusi toetajaid.

Esialgu 20. veebruariks kavandatud finaal võib lükkuda kuu võrra edasi, 20. märtsile, kuid 2005. aastast Pärnumaa noortebändide mõõduvõttu korraldanud MTÜ Pärnu kontserdibüroo juhatuse liikme Helen Erastuse teatel sõltub kontserdi toimumise lõplikult peamiselt kaaskorraldajast ehk muusikapoest PVX Muusik.

Finaal märtsis

Kontserdibüroo ja PVX Muusik andsid möödunud nädalal Pärnu Postimehes teada, et otsustasid finaalkontserdist loobuda, kui selgus, et seni ettevõtmist toetanud Eesti kultuurkapital ja hasartmängumaksu nõukogu tänavu “Proovikale” õlga alla ei pane.

“Ainult linnavalitsuse eraldatud toetusest (1597.79 eurot, A. V.) jäänuks sellises mõõdus konkursi korraldamisel väheseks,” selgitas Erastus reedel.

Käesoleva nädala alguseks kerkis lõppkontserdi toimumine uuesti päevakorda, kui mitu helistajat Pärnu Postimehes ilmunud teate peale kontserdibüroole finaali korraldamiseks oma abi ja rahalist tuge pakkus.

“Seega pole raha enam konkursi mittetoimumise põhjuseks. Küsimusele, miks konkurssi kõigele vaatamata ei toimu, oskab vastata vaid kaupluse Muusik meeskond,” sedastas Erastus.

Kaupluse Muusik esindajat Vello Kuurat Pärnu Postimehel eile tabada ei õnnestunud.

Erastuse kinnitusel aga tegutseb kontserdibüroo selle nimel, et “Proovika” lõppvooru pääsenud üheksa bändi kuudepikkune harjutamine ja pingutused leiaksid väljundi.

“Leiame, et pühapäev, 20. märts oleks selleks väga sobiv aeg. Kellaaeg ja koht jääksid samaks: ikka kell 16 Endla Küünis. Olen esitanud linnavalitsusele taotluse võimaldada “Proovikale” eraldatud raha kasutamist küll teist nime, kuid sama otstarvet kandva sündmuse korraldamiseks. Nüüd sõltub kontserdi toimumine peale Muusiku linnavalitsuse ekspertkomisjoni otsusest,” rääkis Erastus.

Noortebändide võistlus pole ainus kontserdibüroo veetav sündmus, mis rahapuudusel ära võiks jääda.

Kultuurkapitali ja linna toetussummade drastiline kahanemine tähendab, et kontserdibürool tuleb vähemasti aasta esimesel poolel hakkama saada varasemast märksa kasinamates oludes.

Toetustest ilma

“Mis puudutab “Proovikat”, siis kindlasti pole linnavalitsus süüdi selles, kui konkurss ei toimu. Linna tänavu eraldatud summa on isegi mullusest suurem. Kuid eelmisel aastal olid selle pisku kõrval suureks abiks toetused muudelt fondidelt, nagu hasartmängumaksu nõukogu ja kultuurkapitali Pärnumaa ekspertgrupp. Neid summasid nüüd ei ole,” tõdes Erastus ja lisas, et mullu aitas konkurssi veel üks sponsor, kelle nime kontserdibüroo on lubanud avaldamata jätta.

Hasartmängumaksu nõukogu rahaeraldusest jäi “Proovikas” ilma esimest korda. Nõukogu teenindava sekretäri Merju Künnapuu teatel esitati nõukogule 2010. aasta detsembriks palju projekte ja rahanappuse tõttu nõukogu seekord noortebändide konkurssi toetada ei saanud.

Kultuurkapitali toetuse viis kontserdibüroolt hilinenud aruanne ning see otsus mõjutab muidki kontserdibüroo projekte.

“Kultuurkapital võttis mullu – loomulikult raha vähesuse tõttu – vastu otsuse, et aruande tähtajast hiljem esitanud isikud või organisatsioonid ei saa toetust kahest järgnevast jaotusest. Kontserdibüroo ei saa seega ka veebruari jaotusest osa. Põhjuseks see, et õigeks ajaks ei jõudnud kohale 2010. aasta mais toimunud viiuldajate konkursi aruanne 2000 krooni kasutamise kohta, mille eest vastutavaks isikuks oli lepingu järgi konkursi produtsent Aare Tammesalu,” rääkis Erastus.

Seega on muu hulgas löögi all laste ja noorte muusikafestivali “Muusikamoos” ja noorte solistide konkursi “Sügisulg” tulevik.

Märtsis toimuvale “Muusikamoosile” on Pärnu linn lubanud eraldada 3195.58 eurot ehk 50 000 krooni.

“Paraku jäävad “Muusikamoosil” kultuurkapitali ja helikunsti sihtkapitali toetus saamata. Ka hasartmängumaksu nõukogu ja kultuuriministeeriumi toetus on küsimärgi all,” ütles Erastus.

“Sügisulg” peab tänavu hakkama saama linna mullusest pea poole väiksema toetussummaga.

Koolinoorte vokaalansamblite konkurssi “Ümin” toetab linn samas mahus kui eelmisel aastal, kuid ära on langenud kultuurkapitali tugi.

“”Üminat” ei toeta ka üks mulluse “Ümina” sponsoritest, kelle nime me taas avaldada ei saa,” nentis Erastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles