Kihnu saarel tegutsevad kohapealsed kiirabi abistajad

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabiauto.
Kiirabiauto. Foto: Ants Liigus

Terviseamet ja Põhja-Eesti regionaalhaigla sõlmisid sel aastal lepingu, mille alusel korraldati ümber kiirabiteenuse osutamine Kihnu saarel. Saarerahva hulgast valiti välja kohalikud abistajad, kes said vastava koolituse ja on valmis kaasa aitama kiirabiteenuse paremale korraldusele saarel.

SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla anestesioloogiakliiniku juhataja Andrus Remmelgase selgitusel ei kaalunud nad pikalt terviseameti pilootprojekti pakkumist.

„Regionaalhaigla reanimobiiliosakond on loomisest alates tegelnud erakorralise abi osutamise ja vajadusel haigete transportimisega väikesaartelt. Tänu pilootprojektile oleme tõesti saanud kohapeal koolitada inimesed, neile on muretsetud vajalik varustus, mis annab võimaluse pidevalt konsulteerida regionaalhaigla valvearstidega,“ sedastas Remmelgas.

Terviseameti peadirektori asetäitja Üllar Kaljumäe sõnul võib kiirabilise abi uue korraldusega saarel rahul olla. „Väikesaarte kiirabiline teenindamine toimub sellest aastast viisil, kus madalama tähtsusega kutsete korral teenindab saarel asuvaid inimesi lähim mandril asuv brigaad, kiiremat reageerimist vajavatele kutsetele lendab aga välja regionaalhaigla reanimobiilibrigaad,“ rääkis Kaljumäe.

Kihnu saar on esimene väikesaar, kus on loodud täiendav kohapealne abiosutamise süsteem. Peale regionaalhaigla osales erakorralise abi andjate koolitamisel aktiivselt Tallinna kiirabi.

Tegemist on pilootprojektiga, mille tulemustest sõltub sellise abiosutamise jätkamine ja laiendamine teistele väikesaartele. Pilootprojekt toetab kiirabi lennutranspordi korraldamist väikesaartele, mille jaoks tegi valitsus rahaeralduse möödunud aasta lõpus.  

Kehtiv kiirabikorraldus sobib tüüplahendusena ennekõike mandrile ja suurtele saartele ega arvesta väikesaarte eripärasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles