Ülejõe gümnaasiumi ajaloost valmis raamat

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja Mari Raidmetsa koostatud ligi 600-leheküljeline raamat annab Ülejõe kooli ajaloost põhjaliku ülevaate.
Õpetaja Mari Raidmetsa koostatud ligi 600-leheküljeline raamat annab Ülejõe kooli ajaloost põhjaliku ülevaate. Foto: Ants Liigus

Homme kell 14 esitletakse Pärnu Ülejõe gümnaasiumi saalis vast valminud kroonikaraamatut “Pool sajandit keskharidust Ülejõel”. Esitlusele oodatakse nii kooli vilistlasi kui muid huvilisi, lähipäevil jõuab teos müüki raamatukauplustesse.

Raamatu koostas samas koolis üle 40 aasta töötanud eesti keele ja kirjanduse õpetaja Mari Raidmets. “Idee Ülejõe kooli ajalugu kirja panna tekkis juba 2006. aastal seoses kooli juubeliga, aga kuna koolimaja läks remonti, jäi asi venima,” meenutas Raidmets. “Kuna 2010. aastal lõpetas 50. lend, otsustasime raamatu valmimise hoopis sellega siduda ja nii ka läks.”

Kõvakaaneline mahukas teos on jaotatud osadeks direktorite ametiaegade kaupa. Raamat algab koolimaja ehituse looga, kui ametisse astus kooli esimene direktor Evald Traks. 1. septembri aktus 1958. aastal toimus staadionil mullahunnikute vahel, kuna hoone kõik ruumid polnud veel valmis. Praegu juhib kooli arvult seitsmes direktor Margus Veri.

Teose teise osa moodustab lendude raamat, kus kirjas kõik 50 lendu vilistlaste nimekirjade ja klassipiltidega. Ülejõe kooli on lõpetanud 125 klassi ja 3249 inimest. Selle osa teevad eriti huvitavaks vilistlaste meenutused oma kooliajast. Tuntumatest lõpetajatest võib lugeda näiteks Toomas Alatalu, Peeter Vihalemma, Andres Põdra, Eedi Lelovi, Jane Metsa (sünd Härm), Kati Murdmaa (sünd Vasar), Asso Kommeri mälestusi.

“Vilistlaste lugusid oli päris raske kokku saada,” kommenteeris Raidmets. “Natuke abiks oli kooli viimane juubel, kui sain vilistlaste kontakte küsida. Lõpetajate lood on toredad ning enamikul positiivsed mälestused.”

Peale selle sisaldab raamat arvukalt fotomaterjali, arve ja fakte, staaþikate õpetajate nimistut, sportlikke rekordeid, kooliajaloolisi uurimistöid. Ära on toodud kooli humoorikas värsseepos, mille lõid Mari Raidmetsa 45. lennu õpilased.

Aprillis plaanitakse Ülejõe gümnaasiumis korraldada õpilaste ja vilistlaste konverents, kus samuti kooli ajaloole tähelepanu pööratakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles