Galerii: sajad noored tähistasid rongkäiguga Vabariigi aastapäeva

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rongkäigu tõrvikud jäid Endla kõrvale lumme.
Rongkäigu tõrvikud jäid Endla kõrvale lumme. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna õhtul sammusid sajad Pärnumaa üld- ja huvikoolide õpilased pidulikus rongkäigus läbi linna Rüütli platsile, kus loeti ette iseseisvusmanifest, ja sealt edasi Endla teatrisse pidulikule kontserdile.

Riia maanteelt Alevi kalmistu juurest alanud rongkäigus olid esindatud Pärnumaa koolid Audrust Tori ja Kilingi-Nõmmeni, Tartu Ülikooli Pärnu kolledž ja Pärnu üldharidus- ning huvikoolid.

Sajad trikoloore ja tõrvikuid kandnud lõbusad noored sammusid pärast Alevi kalmistul Vabadussõja monumendi juures toimunud pidulikku pärgade panekut mööda Riia maanteed Pärnu kesklinna Rüütli platsile. Laste rongkäiku saatsid Sütevaka buss ja kaitseliitlased ning turvasid politseipatrullid.

Tänavatel liikluse sulgenud noored laulsid rongkäigus nii rahvuslikke kui isamaalisi laule. Nii kaikus kolmapäeva õhtul Pärnu kesklinnas vaheldumisi „Põdral maja metsa sees“ ja „Eestlane olla on uhke ja hää“ ning muud lauludki. Lisaks skandeerisid noored „Eesti, Eesti“ ja õnnitlesid oma riiki saabuva aastapäeva puhul.

Noori tervitasid tänava ääres ja akendel kümned inimesed, kes tervitasid lapsi vastu. Mõni aga liitus rongkäiguga ja marssis koos lastega Rüütli platsile, kus iseiseisvusmanifesti luges ette konkursi "Kuldsuu" võitnud Kristo Ment. Täpselt nii, nagu see toimus Endla teatri rõdult 23. veebruaril 1918. aastal ehk päev enne Eesti Vabariigi väljakuulutamist.

Sooja südamega noori tervitas Rüütli platsil maavanem Andres Metsoja.

Edasi suundusid lapsed mööda Ringi ja Kuninga tänavat Endla teatrisse vabariigi 93. aastapäevale pühendatud kontserdile.

Pikemalt loe reedesest Pärnu Postimehest!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles