Tasu kriisijuhtimise eest

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansipi kindlakäelist tegutsemist on üksmeelselt kiitnud nii välismeedia kui -poliitikud.
Andrus Ansipi kindlakäelist tegutsemist on üksmeelselt kiitnud nii välismeedia kui -poliitikud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Välisajakirjanduse positiivsed kajastused riigikogu valimistest tunnustavad ühtlasi Eesti kodanike hinnangut oma valitsuse tegevusele.

”Fakt, et lahkuv valitsus valitakse majanduskriisi ajal tagasi, on vastuolus poliitikateaduse mõttega,” kirjutab Claes Arvidsson Rootsi päevalehe Svenska Dagbladeti juhtartiklis, rõhutades, et eestlased tasusid valitsusliidule hea kriisijuhtimise eest. Kuigi valimised väljendasid usaldust Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu vastu, on Eesti tuleviku ristteel. Riigil on Euroopa Liidu väikseim võlakoorem ja eelmine aasta oli rekordiline ekspordile.

Arvidsson ei usu, et Getter Jaani võidab eurolauluvõistluse, kuid tema ”Rockefeller Street” on võib-olla järjekordne tundeväljendus, et Eesti on taas võitnud.

Ansipi kaks võitu

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et Eesti valitseva paremtsentristliku koalitsiooni võit oli valijate tasu majanduse juhtimise eest läbi kriisi taastumise teele.

Valitsus ei saanud karistada tööpuuduse tõusmise eest 18,6 protsendini 2010. aasta juunis, vaid teenis tunnustuse töötuse vähendamise eest 13,6 protsendini läinud aasta lõpuks.

Välisajakirjandus on ühtlasi ära märkinud, et Ansip on esimene valitsusjuht, kes on püsinud ametis kogu ametiaja, ning esimene parteiliider, kes on võitnud järjestikku kahed üldvalimised.

The Washington Posti valimiste ülevaates peatutakse pikemalt pronkssõduri lool ja leht tõdeb, et Eesti on keeleliselt lõhestunud. Ajaleht ei välista, et Ansipil tekib vajadus leppida kokku sotsiaaldemokraatidega, kuid ületamatu veelahe on erinev maksupoliitika. Ameerika päevaleht lisab, et pühapäevased valimised andsid ühtlasi võtme, kes saab Eesti järgmiseks presidendiks.

Eriline mentaliteet

The New York Times nimetab Eesti valimisi “märkimisväärseks toetusavalduseks valitsusele”.

EurActive kirjutab, et kõigile edusammudele vaatamata jääb Eesti ELi üheks vaesemaks riigiks, kuid riigi majanduse olukord avaldab muljet: Euroopa Komisjoni prognoosi kohaselt kujuneb avaliku sektori puudujäägiks sel aastal 1,6 protsenti, mis vastab euroala keskmisele. Eesti valitsus on lubanud eelarve tasakaalustada 2014. aastaks.

Saksa päevalehe Die Welt võrguväljaanne Welt Online peab Eesti probleemiks ajude äravoolu ja suurt väljarännet (100 000 inimest). Samuti pole õnnestunud venekeelsete elanike lõimimine. Kiitust väärib Eesti madala eelarvepuudujäägi ja inimeste kannatlikkuse eest. Welti arvates on Eesti endiselt Balti tiiger, edastas uudisteagentuur BNS.

Kõige kiitvama hinnangu on andnud Süddeutsche Zeitung. Eurotopicsi kokkuvõtte kohaselt peitub Ansipi edu saladus Eesti mentaliteedi erilises olemuses, mis omakorda on seotud Läänemere-äärse suhtumisviisiga. See on Skandinaaviale omane ettenägelikkus segatuna protestantliku tööeetikaga, millele lisandub Hansa Liidu aegne tarkus kulutada vaid seda raha, mis on olemas.

Saksa leht meenutab, et peale kriisist jagusaamise on eestlased juba varem teinud eduka hüppe plaanimajandusest turumajandusse. Kõik need psühholoogilised eeldused puuduvad võlakriisis vaevlevatel Lõuna-Euroopa riikidel, mistõttu nad kahjuks ei suuda astuda Eesti jälgedes, märkis Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles