Ühtekuuluvusfond paneb vee voolama

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Halinga vallas on põhjust rõõmustada, sest Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond toetab Pärnu-Jaagupi alevi veeprojekti üle kolme miljoni euroga.

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) Pärnumaa esindaja Piia Eller ütles, et tal on sellise otsuse üle hea meel ja mainitud veeprojekti toetus on 3 019 119 eurot.

Halinga valla majandusnõunik Tiit Talts nentis, et uudis teeb neilegi rõõmu, kuid arvestades ettevalmistavat etappi, saab alevis vee- ja kanalisatsioonitorustike pooleli jäänud uuendamise ja rajamisega jätkata aasta-paari pärast.

KIKis lõpule jõudnud veemajanduse infrastruktuuri taotluste hindamise järel annab nõukogu raha 14 projektile summas 43 miljonit eurot, sealhulgas on mainitud tööd Pärnu-Jaagupis. Kahes varasemas voorus on KIK teinud jah-otsuse 59 taotluse suhtes ja viimatisega koos on ELi ühtekuuluvusfondi toetusrahast üle 95 protsendi otsustega kaetud.

“Praegu otsustega katmata vahendid jäävad kõigi eelduste kohaselt võimalike lisatööde või projektide kallinemise tarbeks reservi,” märkis KIKi kommunikatsioonijuht Kristiina Pennar, viidates majanduslanguse mõjudele nii toetusesaajate suutlikkuse kui ehitusturu suhtes.

“Sagedased hangete vaidlustamised on mitme projekti puhul töid palju edasi lükanud ja raha õigeaegse kasutamise ohtu seadnud, kuid õnneks on märgata olukorra paranemist ning loodetavasti ka maksete hoogustumist,” tõdes KIKi veemajanduse juhtivkoordinaator Tiiu Noormaa.

ELi ühtekuuluvusfondist on viimasel kolmel aastal raha saanud 73 veemajanduse projekti kokku ligi 392 miljoni eurot.

Veemajanduse infrastruktuuri arendamise toetust on jagunud ka Pärnumaale. Esimese vooru suurettevõtmised on AS Pärnu Veel Pärnu kesklinna, Ülejõe ja Rääma linnaosa ühisveevärgi- ja kanalisatsioonitorustike uuendamine ja laiendamine (toetus 15 080 223 eurot) ja Vändra alevivalitsuse esitatud samasisuline projekt (4 662 769 eurot).

OÜ Sindi Vesi ja AS Sauga Varahaldus tegelevad Sindi linna ja Sauga valla Tammiste küla ühisveevärgi- ja kanalisatsioonisüsteemi nüüdisajastamisega, toetus neile kahele projektile kokku on 11 199 360 eurot.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles