Pangad on hakanud Pärnu linna usaldama

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnale tuleb raha juurde: SEBi jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit kinkis Pärnu linnapeale Toomas Kivimägile Eesti kroonid, mida linn saab viimases hädas kulutada.
Linnale tuleb raha juurde: SEBi jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit kinkis Pärnu linnapeale Toomas Kivimägile Eesti kroonid, mida linn saab viimases hädas kulutada. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja SEBi Pärnu kontori direktor Indrek Lass allkirjastasid eile laenulepingu, millega linn laenab pangast 6,1 miljonit eurot spordihalli väljaostmiseks osaühingult Steniard.

Eelmine linnavalitsus on Steniardiga sõlminud kapitalirendi lepingu, mille järgi peaks linn spordihalli eest tasuma käesoleva aasta algusest 2015. aasta lõpuni. Makse intressimäär võla jäägilt on ligikaudu 7,3 protsenti aastas.

Kapitalirendi lepingut lõpetades ja selleks SEBist 2017. aasta lõpuni raha laenates säästab linn ligemale 5,3 miljonit krooni.

SEBi laenu hind on üks protsent pluss kuue kuu Euribor, mis praegu teeb kokku 2,639 protsenti. Linnavalitsuse finantsjuhi Eve Vihmaru sõnutsi on sääst arvestatud keskmiselt kolmest protsendist lähtudes.

“Aasta tagasi SEB vaevalt oleks sellist tehingut teinud,” tunnistas Lass. “Peale Pärnu suure võlakoormuse puudus meil kindlus, kuidas Pärnu rahandus saab juhitud. Linn võttis vastu eelarvestrateegia aastani 2015, aga eelmise aasta teises pooles sai alles selgeks, kuidas strateegiat järgitakse.”

SEBi juhatuse liige, jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit ütles: “Üks protsent pluss Euribor on panga poolt kurvaks tegev hind. See on aga tehing kodupanga kliendiga, kellega tahame olla partner nii headel kui halbadel aegadel. Praegu oleme halvad ajad üle elanud.”

Kui Pärnu linn eelmise aasta oktoobris Swedbankist raha laenas ja linnavalitsuse hoone välja ostis, oli laenuintress 1,38 pluss kuue kuu Euribor. Selle tehinguga hoidis linn kokku 11,9 miljonit krooni, sest kasutusvalduse intress oli 9,3 protsenti aastas.

Veebruaris oli ärilaenude keskmine marginaal 2,9 protsenti pluss Euribor, kuid Pärnu laenuhankel erinesid pakkumised üksteisest 0,09 protsendi võrra.

“Pärnu linn on suur ja Eesti mõistes oluline. Samamoodi olete kliendina suur ja oluline,” põhjendas Vaikmäe-Koit pärnakatele soodsat laenupakkumist.

Kivimägi tänas hankel osalenud panku usalduse eest ja selgitas, et selle hind on olnud põhitegevuse kulude 100 miljoni krooni võrra kärpimine, mille tagajärgi paljud pärnakad on enda nahal tundnud. Küsimusele, millal spordihall linna omaks saab, vastas linnapea, et see sõltub läbirääkimistest If Kindlustusega aasta alguses juhtunud õnnetuse kahju korvamiseks.

Kivimägi idee on ehitada väike saal uuesti üles kahekorruselisena. Kui kindlustusfirma otsus on positiivne, juhtub see aasta-paari pärast, kui mitte, peab linn investeeringut põhjalikult kaaluma.

Väikese saali taastamine endisel kujul maksaks kuus-seitse miljonit krooni, kahekorruseline ehitis on kallim. Kui teha uus hoone kahekorruseline, siis kindlustus kõike ei korva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles