Jõuluajal turvakodus

Teele Talve
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuigi jõule loetakse perega kokkusaamise ajaks, leidub lapsi, kelle pühad mööduvad oma turvalisuse tagamiseks perest eemal turvakodus. Mõne lapse kodune elu on Shalomi lastemaja töötaja Valdur Kolla ütlust mööda niisama kirju kui issanda loomaaed.

Põhjusi, miks lastemajja satutakse, on palju. "Alkohol on üks suur probleem. Aga ka kõikvõimalikud suhetekriisid ja lastevastane vägivald," loetleb Kolla, miks lapsed nende juurde kas omal käel, lastekaitse või politsei abiga jõuavad. "Näiteks leidub lapsi, kes ainuüksi minu nägemisest nutma puhkevad. Siis võib aduda, missugune mehe-eeskuju neil kodus on." Kolla lisab, et lapse käitumisest õnnestub palju välja lugeda.

Kuidas niisugustele lastele läheneda? "See on meeskonnatöö. Kui näed, et ta sind kardab, ei saa ennast peale suruda. Nad valivad ise töötaja, kellele end avavad. Pole võimalik tahta, et üks inimene kõigile sobib," on Kolla veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles