Kihnu kutsub kudujad maailma esimesele peole

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Esimese kudumispeo pühendame varraskudumisele ja Kihnu mustrite seletusele ning õppimisele,” rääkis Kuraga Mari, näidates kihnumustrilisi naiste sõrmikuid.
“Esimese kudumispeo pühendame varraskudumisele ja Kihnu mustrite seletusele ning õppimisele,” rääkis Kuraga Mari, näidates kihnumustrilisi naiste sõrmikuid. Foto: Urmas Luik

Maailma esimene kudumisfestival toimub enne jaanipäeva Kihnu saarel, mustrikirjade seletusi ja vardaveeretamise nippe jagavad oma ala meistrid. Plaanis on läbi rääkida ja kutsuda sellised tuntud käsitöömeistrid nagu Ärma Roosi ja Lohu Ella, aga ka noorema põlvkonna esindajad Urga Elly, Roo Maarja, Sireli Eve, Pärna Veronika.

“Huvi Kihnu mustrite vastu tuntakse kogu maailmas, isegi Ameerikas, kust on käidud meie kudumeid uudistamas. Aga meie festivalil on osalised-õppijad ka oma kooli lapsed,” seletas Kuraga Mari (mandriinimestele Maria Michelson), kes on SA Kihnu Kultuuriruumi uusürituse üks eestvedajaid.

Euroopa pärimuskultuuri aastal on Kihnus kui UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud saarel kudumisfestivali keskmes vardakudumine, vikelduse õppimine. Tuleval aastal saab oskusi arendada, õppida näiteks telgede ülesseadmist ja kangakudumst, kogeda, kuidas valmib kördikangas.

Kava pole üksikasjadeni veel paigas, kuid kudumisele pakuvad vaheldust pärimusmuusika ja -tantsu õpitoad ja peod, mis toimuvad Metsamaa pärimuskultuuri keskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles