Piltuudis: täna näeb superkuud ja osalist kuuvarjutust

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna hommikul taevas olnud Superkuu pakkus võimsa vaatepildi.
Täna hommikul taevas olnud Superkuu pakkus võimsa vaatepildi. Foto: Kadri Gribuškina

Täna hommikul tervitas pärnumaalasi taevalaotuses hiiglaslik Kuu – superkuu.

Superkuu tähendab seda, et Kuu on liikumistrajektooril just täiskuu ajal Maale kõige lähemal, mille tõttu Kuu paistab Maalt vaadatuna 14 protsenti suuremana ja 30 protsenti heledamana.

Seda põhjustab asjaolu, et Kuu liigub elliptiliselt, lähimas punktis on see Maast umbes 363 000 kilomeetri ja kaugeimas punktis umbes 405 000 kilomeetri kaugusel.

Termini "superkuu" võttis 1979. aastal kasutusele USA astronoom Richard Nolle. Teaduskeeles kannab see fenomen ingliskeelset nimetust perigee-syzygy of the Earth-Moon-Sun system.

Superkuud ja osalist kuuvarjutust näeb täna õhtulgi. Varjutus on osaline, sest täisvarjutus lõpeb pool tundi enne Kuu kerkimist horisondile. Kuu tõuseb kell 16.38 ja siis saab varjutust vaadata veel poole tunni jooksul. Maa vari kaob Kuu eest lõplikult kell 18 ja siis on taas näha täiskuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles