Video ja galerii: linnapea vastuvõtul maiustatakse samblaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasel "EV 100" kontsertaktusel Pärnu kontserdimajas pakutakse külalistele torti, mis on kaunistatud Tolkuse rabast lume alt korjatud samblaga. Pärnu Postimees proovis juba peo eel tordi ära ja see mekkis imehästi.

Classic Cateringi kondiiter Katrin Leppik käis paksus lumes kaevamas, et tordile parimat sammalt noppida.  "Eestlased ütlevad, et mine osta apteegist põdrasammalt, aga meie apteekides müüakse Islandi samblikku, mida rahvas lihtsalt kutsub põdrasamblaks. Nii et ega mul muud üle jäänud kui ise lumme sukelduda. Üks meeski jälgis rabas mu tegemisi ja mul oli kohe päris naljakas," rääkis Leppik.

Maiust valmistati tähtsündmuseks kokku 120 kilogrammi.

"EV 100" muraka-kodujuustutort

Tordipõhi

80 g tumedat šokolaadi

50 g võid

50 g maapähklivõid sarapuupähklipastat

50 g purustatud Digestive'i küpsiseid või vahvlipuru

50 g purustatud röstitud musta leiba

30 g suhkrut

Murakatäidis

350 g murakaid

100 g moosisuhkrut

30 g vett

20 g köömnelikööri Kristallkümmel

5 želatiinilehte (10 g)

Kate

4 želatiinilehte (8 g)

120 g piima

200 g valget šokolaadi

50 g köömnelikööri Kristallkümmel

200 g 35% vahukoort

150 g kodujuustu

Põdrasamblik karamellis

põdrasamblikku

100 g vett

100 g suhkrut

3 g sidrunhapet soovi korral

Kaunistuseks

murakaid

ettevalmistatud samblikku

röstitud rukkileivapuru

Valmistamine

Valmistage ette karamellistatud põdrasamblik. Kuumutage suhkur ja vesi, kuni tekib ühtlane siirup. Kui soovite hapukamat tulemust, lisage sidrunhapet. Kastke samblikututid siirupisse ja jätke küpsetuspaberile üle öö kuivama.

Põhja valmistamiseks sulatage šokolaad. Lisage või, maapähklivõi, vahvel, leib, suhkur. Segage ühtlaseks. Vajutage lahtikäiva vormi põhja (20 cm) ja pange külma.

Murakatäidis

Leotage želatiinilehti külmas vees viis minutit. Kuumutage murakad, moosisuhkur ja vesi. Keetke 5–10 minutit. Võtke tulelt, segage juurde kuivaks pigistatud želatiinilehed ja lisage köömneliköör. Valage jahtunud murakatäidis leivapõhjale. Pange külma umbes 30 minutiks.

Täidis: Paisutage želatiin külmas vees. Kuumutage piim ja sulatage selles paisunud želatiinilehed. Valage segu tükeldatud valge šokolaadi peale ja segage ühtlaseks. Vahustage vahukoor tugevaks vahuks. Lisage kodujuust. Segage vahukooretäidis jahtunud valge šokolaadi täidisega. Lisage köömneliköör ja valage vormi. Laske üle öö külmas seista.

Kaunistage murakate, röstitud rukkileivapuru ja maitsvaks töödeldud samblikuga.

Nipid ja soovitused:

Külmutatud murakate asemel võib kasutada murakamoosi, sel juhul suhkrut pole vaja lisada. Kuumutage potis umbes 400 grammi murakamoosi (näiteks purgitäis Külluse rabamurakamoosi) ja sulatage selles želatiin (neli lehte, leotage esmalt külmas vees) koos veega. Segage juurde köömneliköör.

Andmed: www.nami-nami.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles