Juubeliaastal süüdatakse kogu Eestis jüriöö märgutuled

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseum on 2013. aastast korraldanud eksperimente, kui kaua kulub aega märgutule jõudmiseks Pärnusse muistsetest maalinnadest ja pelgupaikadest. 2018. aastal, mil Eesti Vabariik saab saja-aastaseks, on kavas märgutuled Eesti eri kohtadest Paidesse tuua.
Muuseum on 2013. aastast korraldanud eksperimente, kui kaua kulub aega märgutule jõudmiseks Pärnusse muistsetest maalinnadest ja pelgupaikadest. 2018. aastal, mil Eesti Vabariik saab saja-aastaseks, on kavas märgutuled Eesti eri kohtadest Paidesse tuua. Foto: Madis Sinivee

Pärnu muuseumi ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva algatusel toimub esimene üle-eestiline jüriöö märgutulede eksperiment, millega tähistatakse Eesti Vabariigi juubelit ja jüriöö aastapäeva.

​22. aprillil tuleb esimene üle-eestiline jüriöö märgutulede eksperiment, millega tähistatakse Eesti Vabariigi 100. ja jüriöö 675. aastapäeva.

„Juubeliaastal viime jüriöö märgutulede eksperimendi esimest korda kogu Eestisse,“ sõnas korraldusmeeskonna liige Triin Tammann. „Kui seni on mõõdetud, kui kaua võtab aega inimketi ja märgutulede abil teate edastamine maakonna piiril muistsest maalinnast Pärnu südalinna, siis nüüd on valitud märksa pikemad marsruudid."

Juubeliaastal saab jüriöö märgutulede eksperiment alguse Paide vallitornist, kust tuleteated lähevad laiali neljas suunas: Paidest Pärnu, Paidest Tallinna, Paidest Rakverre ja Paidest Tartu.

„Jüriöö tähistamisse on kaasatud ka kõikide läbitavate valdade ja väikeste linnade elanikud,“ sõnas Tammann. „Kõik on oodatud kaasa elama märgutule liikumisele, samuti toimuvad tuleteate lõpp-punktides tuleootusüritused töötubade ja kontsertidega.“

Tuleteade on tõrvikute süütamine eelmise tõrviku märguande peale ja valitud teed pidi. Nii saab edasi anda teadet, kui puuduvad sidevahendid. Noorema riimkroonika järgi kasutati seda moodust jüriööl ülestõusu märguandena.

Rohkem infot jüriöö märgutulede kohta leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles