Valmis maaparandussüsteeme kajastav veebikaart

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa-ameti kaardiserver.
Maa-ameti kaardiserver. Foto: Maa-ameti geoportaal

Põllumajandusministeeriumi tellimusel valmis veebikaart, millelt iga maaomanik võib leida infot oma maale rajatud maaparandussüsteemide kohta.

Kaardil kajastatakse maaparandussüsteemi maa-ala piirjooni ja veejuhtmeid, mille kaudu kuivendusvesi juhitakse looduslikku veekogusse.

Kaardilt näeb, kellega ollakse ühises maaparandussüsteemis ja kellega ühiselt planeerida maaparandussüsteemi hoidu. Samuti on sealt näha varasemad, nüüdseks mahakantud süsteemid.

“Kui maaomaniku maatükil on kraav ja ta ei tea, kas konkreetne kraav on maaparandussüsteemi rajatis, saab ta uuelt kaardilt selle järele vaadata,” selgitas Henno Nurmsalu põllumajandusministeeriumi maaelu arengu osakonnast.

Maaparandusprobleeme on Eestis palju. Maa kuivendamisel ja sademevee ärajuhtimise kavandamisel tuleb arvestada nii olemasolevate kui mahakantud maaparandussüsteemidega.

Palju on olukordi, kus uuselamurajoonide rajamisel pole arvestatud senise drenaažiga ning need süsteemid on ehituse käigus ära lõhutud.

Uued hooned ehitatakse sageli põllule või metsaalale, mille kuivendussüsteemid pole kohandatud elamupiirkonna tarvis.

Loodud veebikaardiga tehakse maaparanduslik info igale maaomanikule senisest kergemini kättesaadavaks ja vastavalt maaparandus- ja planeerimisseadusele on kaardist suur abi oma territooriumil projektide elluviimisel.

Veebikaardi leiab maa-ameti kaardiserverist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles