Ruth Riispere

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Riisalu.
Ruth Riisalu. Foto: Erakogu

31.01.1928 – 8.07.2011

Soe suvetuul võttis sul käest, viis teele, kust enam ei tulda.

8. juuli õhtul lahkus meie hulgast teenekas võõrkeelte õpetaja Ruth Riispere, kelle elust 35 aastat olid seotud täiskasvanute õpetamisega Pärnu õhtukeskkoolis.

Ruth Riispere juured viivad Lõuna-Eestisse. Tema isa oli Tartu ülikooli Järvselja katsebaasis metsaülem, ema kõrgharidusega raamatupidaja. Kuueaastasena kaotas Ruth isa, ema jäi üksi kolme lapsega.

Koolitee algas Ülenurme algkoolis ja jätkus Tartu õpetajate seminaris, mille ta lõpetas 1947. aastal. Parima lõpetajana oli tal võimalus jätkata õpinguid Tartu riiklikus ülikoolis, mille lõpetas 1952. aastal saksa filoloogi diplomiga.

Ülikooli lõpetamise järel sai Ruth Riisperest seoses abiellumisega Pärnu elanik ja sügisest tolleaegse Pärnu töölisnoorte keskkooli võõrkeelte õpetaja, 1960-1983 ka kooli õppealajuhataja.

Väsimatu õppijana omandas Ruth Riispere töö ja perekonna kõrvalt teise kõrghariduse ja sai inglise filoloogi diplomi.

Keeled jäid tema eelistuseks kogu eluks, ta valdas peale saksa ja inglise keele soome, vene ja rootsi keelt. Tänu sellele suhtles ta välisgruppide giidina Pärnus ja pärast koolist pensionile siirdumist sanatooriumis Tervis administraatorina töötades väliskülalistega nende emakeeles.

Rohkearvulistele õpilastele ja kolleegidele jääb õpetaja Ruth Riispere meelde suure empaatiavõimega inimesena, kes püüdis alati mõista, aidata ja anda endast kõik.

Oleme imetlenud tema päikeselist loomust, heatahtlikkust ja tohutut huvi maailmas toimuva vastu, ka siis, kui silm enam hästi ei näinud ja jalg ei astunud.

Ruth oli kauaaegne Eesti-Soome sõprusühingu liige, tal oli palju sõpru Soomes ja Saksamaal, rääkimata kodulinnast.

On inimesi, kes tulevad ja lähevad, vähe on neid, kes jäävad meie mõtetesse ja südamesse. Ruth Riispere on üks nendest.

Kallis Ruth! Sind jäävad leinama õpilased ja kolleegid, õde, poeg ja tütar peredega.

Endised kolleegid õhtukooli aegadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles